Dört Ayaklı Robotların Doğada Koşmasını Sağlayan Yeni Algoritma

0
Video görüntüsü: UC San Diego

San Diego – California Üniversitesi (UC San Diego) öncülüğünde çalışan bir araştırma takımı, dört ayaklı robotların zorlu arazilerde yürüyüp koşmasını sağlayan ve bu esnada da hem durağan hem de hareket eden engellerden kaçınmalarına olanak sunan yeni bir algoritma sistemi geliştirmiş.

Sistemler, yapılan testlerde bir robotun kumlu yüzeylerde, çakıllarda, çimlerde, dal ve dökülmüş yapraklarla kaplı engebeli çerçöp tepelerinde deliklere, ağaçlara, çalılara, iri kaya parçalarına, sekilere veya insanlara takılmadan otonom ve seri bir şekilde manevra yapmasını sağlamış.

Çalışma, araştırmacıların arama kurtarma görevleri yürütebilen veya insanlar için çok tehlikeli ya da zor bölgelerde bilgi toplayabilen robotlar yapmasına bir adım daha yaklaşmasını sağlıyor.

Araştırma takımı, çalışmasını 23-27 Ekim tarihleri arasında Japonya’nın Kyoto şehrinde gerçekleştirilecek 2022 Uluslararası Zeki Robot ve Sistemler Konferansı’nda (IROS) sunacak.

Sistem, robotun görme duyusunu içalgı şeklinde adlandırılan başka bir duyu modalitesiyle birleştirdiği için ayaklı robotlara daha fazla esneklik sağlıyor. İçalgı, robotun hareketini, yönünü, hızını, konumunu ve dokunma duyusunu kapsıyor. Yeni çalışmada ise dokunma duyusu, robotun altındaki zeminin verdiği histen oluşuyor.

UC San Diego Jacobs Mühendislik Fakültesinde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olarak çalışan kıdemli makale yazarı Xiaolong Wang, günümüzde ayaklı robotların yürümesi ve gezinmesi için eğitilmesinde kullanılan çoğu yaklaşımın ya içalgıya ya da görme kabiliyetine dayandığını, aynı anda ikisine birden dayanmadığını belirtiyor.

Araştırmacılar, kodlarını Github sitesinde yayınladı.

 

Yazar: Liezel Labios/San Diego – California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz