Dron görüntüleri, güney yerleşik katil balinalarının sosyal hayatlarını hiç olmadığı şekliyle ortaya seriyor. Balinaların arkadaşlıkları, bizimkilere şaşırtıcı bir benzerlik sergiliyor.
22 katil balinadan oluşan bir sürüyü 10 gün boyunca takip eden araştırmacılar, yakın arkadaşlıkların da dahil olduğu karmaşık bir ilişki ağı gözlemlemişler.
Yerleşik katil balinalar, hayatlarının tamamını doğdukları sürüde geçiriyor. Ancak bu durum, etraflarındaki herkesi eşit derecede sevmek zorunda oldukları anlamına gelmiyor. Gruplarındaki diğer balinalarla olan ilişkileri, yaşamları boyunca inişli çıkışlı bir gidişat sergiliyor.
Çekilen dron görüntülerinde, çoğu balinanın belli bireylere eşlik etmeyi yeğlediği; yüzeye bu balinalarla çıkmayı tercih ettikleri ve onlara diğerlerinden daha fazla dokundukları fark edilmiş.
Dayanışmayı ve sosyal ilişkiyi gösteren bu işaretler, balinaların arasında yakın bir bağ olduğunu düşündürüyor. Aynı cinsiyet ve yaştaki balinalar arasında sık sık bu gibi yakın ilişkiler oluşuyor.
Exeter Üniversitesi’nde çalışan baş yazar Michael Weiss şöyle aktarıyor: “Bulgularımız, birbirlerine sıkı şekilde bağlı bu gruplar içerisinde bile balinaların belli bireylerle etkileşim kurmayı tercih ettiğini gösteriyor”
“Annenizin sizi çocukken bir partiye götürmesi gibi. Partiyi siz seçmediniz ama yine de oraya gittiğiniz zaman kiminle takılacağınızı seçebilirsiniz.”
Belli balinalar arasındaki fiziksel temasa bakılırsa, genç dişiler ortamın aranan üyeleri. Grubun sosyal ağında merkezi bir rolleri var gibi görünüyor.
Çalışmanın yazarları, durumun neden böyle olduğundan emin değil ancak yetişkin erkek katil balinaların, daha büyük boyutlu gövdelerini korumak için yiyecek aramakla daha fazla zaman geçirdiğini ve sosyalleşmeye daha az zaman ayırdığını düşünüyorlar.
Çalışma Proceedings of the Royal Society B bülteninde yayımlandı.
Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.