Dünkü Güneş Tutulmasının Uzaydan Çekilen Görüntüleri

0

MICHELLE STARR

2 Temmuz günü Arjantin ve Şili’nin üzerinde güneş tutulması meydana gelirken, Pasifik okyanusunun doğusunda da dev bir fırtına çıkmak üzereydi; tutulma güzergâhını takip eden uydu kameraları, iki olayı da kaydetti.

Güneş tutulması, Yeni Zelanda’nın doğusunda yer alan Güney Pasifik’te başladı. Dünya ile Güneş’in arasına giren ay, Güneş ışığını tamamen engelleyerek bir tam güneş tutulması meydana getirdi. (Ay’ın kenarında bir Güneş halkası olduğu zaman, buna dairesel tutulma deniyor.)

Tam tutulma güzergâhı, daha sonra okyanusun doğusuna doğru yol aldı ve son olarak Şili kıyılarına ulaşıp Arjantin boyunca devam ederek; birçok insana, hayatlarında bir defa görecekleri görsel bir şölen sundu.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Şili’de yer alan La Silla Gözlemevi’nden görülen tutulma. ESO/R. Lucchesi

Bu esnada, ekvatorun kuzey bölgesindeki Pasifik Okyanusu’nun üzerinde ve Meksika’nın hemen batısında büyük bir fırtına süzülüyordu. Salı günü resmî olarak 4. Sınıf olduğu duyurulan ve saatte 210 kilometre hıza ulaşan bu fırtına, Barbara Kasırgası’ydı.

Neyse ki, önümüzdeki birkaç gün karaya ulaşmadan; Pasifik boyunca güneybatı yönünde esmesi bekleniyor (Meteoroloji uzmanları buna “balık fırtınası” diyor çünkü yalnızca balıkları etkiliyor). Hawaii’ye yaklaşacak olan kasırganın, daha sonra önemli oranda zayıflaması bekleniyor.

Üstelik her iki doğa olayı da uydu kameraları tarafından kaydedildi. DuPage Üniversitesi’nin NEXLAB uydusu, her şeyi olağanüstü renklerde kaydetti ve meteoroloji uzmanı Dakota Smith bunları işleyerek, zaman atlamalı bir videoya dönüştürdü.

ABD Ulusal Hava Durumu Hizmetleri de hava durumu uydularınca kayda alınan bir video tweetledi. Ayrıca ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin Sabit Operasyonel Çevre Uydusu da iş başındaydı.

Güneş tutulmaları her ne kadar yılda birkaç kez gerçekleşse de, tam güneş tutulmaları sayıca azınlıkta. Bir sonraki tutulmanın Aralık 2020‘den önce gerçekleşmesi beklenmezken; tam tutulma güzergâhının ise yine Şili ve Arjantin’den geçeceği söyleniyor.

Gelecekteki tutulmaların yer aldığı bir programı görmek için, NASA’nın tutulma sitesine bakabilirsiniz.

 

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz