Dünya Çapındaki Arı Türlerinin İlk Haritası

1
Arı türlerinin yoğunluk haritası. Michael Orr vd., Current Biology, 2020

20.000’den fazla arı türü var fakat bu türlerin küresel çapta nasıl dağıldığına yönelik doğru veriler tek tük bulunuyor. Fakat çalışmalarını dün Current Biology bülteninde sunan araştırmacılar, bilinen arı türlerinin en eksiksiz küresel listesiyle dünya genelinde görülen tekil arı türlerinin yerlerine ait neredeyse 6 milyon ilave umumi kaydı birleştirmiş ve bir arı çeşitliliği haritası ortaya çıkarmışlar. Takımın bulguları, Kuzey Yarımküre’de Güney Yarımküre’den daha fazla ve kurak ile ılıman ortamlarda tropik bölgelere göre daha fazla arı türü bulunduğunu destekliyor.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Singapur Ulusal Üniversitesi’nde biyolojik bilimler yardımcı profesörü olan John Ascher, “İnsanlar arıları sadece bal arıları, yabani eşek arıları ve birkaç diğer arı şeklinde düşünüyor. Fakat kuşların ve memelilerin toplamından daha fazla arı türü var” diyor. “Birleşik Devletler, açık ara en fazla arı türüne sahip ancak Afrika kıtasında ve Orta Doğu’da da yüksek seviyelerde keşfedilmemiş çeşitliğin bulunduğu geniş alanlar var; tropik bölgelerden daha fazla…”

Pek çok bitki ve hayvan, enlemsel düşüm olarak bilinen bir kalıbı takip ediyor. Buna göre, tropik bölgelere doğru gidildikçe çeşitlilik artıyor ve kutuplara doğru azalıyor. Arılar ise bu konuda bir istisna sergiliyor ve kutuplardan uzakta daha fazla arı türü ile ekvator yakınında daha düşük sayıda arı türü görülüyor. Bu kalıp ise çift durumlu enlemsel düşüm şeklinde biliniyor. Ormanlarda ve cangıllarda, kurak çöl ortamlarına göre çok daha düşük miktarda arı türü bulunuyor çünkü ağaçlar, alçaktaki bitkiler ve çiçeklere kıyasla arılar için daha az miktarda besin kaynağı sağlama eğilimi gösteriyor.

Arı türlerinin nispi zenginlik izdüşümleri. Koyu renkler yüksek rakamları simgeliyor. Büyük hali için bkz. Michael Orr vd., Current Biology, 2020

Çalışmanın ilk yazarı ve Çin Bilimler Akademisi Hayvanbilim Enstisü’nde doktora sonrası araştırmacı olan Michael Orr, “Çölde yağmur yağdığında, abartısız bütün bölgeyi halı gibi kaplayabilen tahmin edilemez kitlesel çiçeklenmeler görülüyor” diyor. “Çölde, kaynakların yıldan yıla düzensiz olması sebebiyle çok daha yüksek bir hacim var. Bu yüzden, orada yeni türler için epey bir potansiyel var.”

Cell Press. Ç: O.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz