Dünya Nüfusunun %80’inden Fazlası Işık Kirliliğinin Olduğu Yerlerde Yaşıyor

0

Eğer yaşadığınız yerde gökyüzü bu gece açıksa dışarı çıkın ve yıldızlara bakın. Ne görüyorsunuz?

Gökyüzünü boydan boya kuşatan Samanyolunu görebiliyorsanız tebrikler! Dünya nüfusunun sadece üçte birinin görebildiği bir manzara ile karşı karşıyasınız.

Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırmada, araştırmacılar dünya üzerinde gece gökyüzünün artık karanlık olmadığı yerlerin haritasını çıkaran yeni bir ışık kirliliği atlası yayınladılar. Küresel nüfusun %83’ünün Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan nüfusun ise %99’unun ışık kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yaşadığını buldular.

Gece gökyüzü.
Atlasın bir bölümü. Renkli bölgeler ışık kirliliğini gösteriyor.

Işık kirliğinin sebep olduğu “parlak sis” astronomların gökyüzünü incelemelerine engel olduğundan onlara için büyük bir sorun. Fakat sisin gezegenimize tek etkisi bu değil.

Geceleyin parlak ışıklar bitkilerin tozlanmasında rol oynayan güveler gibi hayvanların davranışlarını değiştirebilir.  Bunun yanı sıra doktorlar ışık kirliğinin insanların sağlığı üzerindeki etkilerini de araştırıyor.

Bu iç karartıcı haberin içinde birkaç aydınlık nokta da var elbette. Geçtiğimiz haftalarda Büyük Kanyon Ulusal Parkı geçici olarak Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parklarından biri olarak tanımlandı. Bu da gece gökyüzü manzarasını bir süre daha koruyacak anlamına geliyor.

Araştırmanın yazarları şunları belirtiyor: “Gelecek ile ilgili iki farklı senaryo düşünmek mümkün. Birinci senaryoya göre, ışık kirliliği başarılı bir şekilde kontrol edilirse günümüz nesli belki de böylesine ışık kirliliği olan bir dünyada yaşayan son nesil olacak. İkinci senaryoda ise dünya aydınlanmaya devam edecek ve dünya nüfusunun tamamına yakını gökyüzünde yıldızları bir daha hiç görmeyecek. “

Umalım ki ilk senaryo gerçek olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz