Dünya’nın Ne Kadar Petrolü Kaldı?

0
Görüntü: The Vorhees

Dünya’nın yer katmanları arasına sıkışmış petrol cepleri, en azından insanların zaman ölçeğinde sınırlı miktarda. Antik kalıntılar, binlerce yıl yüksek ısı ve basınçlara maruz kaldıktan sonra fosil yakıtlara dönüşüyor. İktisatçılar ve yerbilimciler petrolün ne zaman biteceğini, nasıl biteceğini ve bitip bitmeyeceğini hâlâ tartışıyor. Bu soruların cevabını bulmak kolay değil. Dünya’nın içebileceğimiz ne kadar milkshake’i kaldı? İşte en iyi tahminler…

En fazla petrol bulunan ülkeler:

  • Venezuela: 301 milyar varil
  • Suudi Arabistan: 266 milyar varil
  • Kanada: 170 milyar varil
  • İran: 158 milyar varil
  • Irak: 143 milyar varil

ABD 2018 yılında en fazla petrol üreten ülke haline gelse de, 35,2 milyar varillik kanıtlanmış rezervleri ilk beşe girmesine yetmiyor. Fakat yeni tahminler, ABD’deki petrol rezervinin 264

Petrol şirketleri, rezervleri ulaşılabilirlik olasılığına göre ölçüyor. İspatlanmış rezervler, halihazırda çıkarılacak teknoloji ve altyapısı bulunan rezervler. Dünya’da 1,5 trilyon varil kanıtlanmış ve 3 trilyon varil kadar da kanıtlanmamış petrol yatağı bulunduğu tahmin ediliyor. Yeni hazineler eskisi kadar sık bulunmasa da, modern teknoloji sayesinde onlarca yıl önce ulaşılamayan hidrokarbon yataklarından faydalanmak mümkün.

Fakat küresel ısınmanın önüne geçmek isteyen dünya, fosil yakıtları bırakıp daha çevre dostu enerji çeşitlerine yönelmeyi hedefliyor. Avrupa Birliği bu kapsamda 2035 yılından itibaren dizel ve benzinle çalışan araçların satışını yasaklayacak. 2030 yılında ise yeni üretilen taşıtların geçen yıla göre yüzde 55 daha düşük CO₂ yayması gerekecek. Otomobil endüstrisinin ürettiği CO₂ miktarının 2030 yılında geçen yıla göre %37,5 azalmış olması gerekiyor. Elektrikli araçların ise ucuzlaması bekleniyor. Birleşik Devletler’deki bazı eyaletler, yeni binalara doğal gaz tesisatı bağlanmasını bile yasaklamış durumda. New York eyaletinde doğal gazın 5 yıl sonra tamamen yasaklanması planlanıyor. İsveç’te 1 Temmuz’dan itibaren kömür, petrol ve doğal gaz çıkarılması yasaklanmış, Danimarka ise 2050 yılında petrol aramaya son vereceğini açıklamıştı. Fosil yakıt çıkarma yasağının diğer AB ülkelerini çok etkilemesi beklenmiyor çünkü İsveç enerjisini çoğunlukla nükleer enerji ve hidroelektrik santralleri gibi kaynaklardan elde ediyor. Şimdilik petrole bağımlı olan Avrupa ülkeleri ABD, Ortadoğu ve Afrika’nın bazı kısımları gibi diğer kaynaklardan petrol ithal etmeye devam ediyor.

 

Yazar: Jennifer Lu/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz