E-sigara Kullanımı, Sigarayı Bırakmada ‘Belirgin Fayda’ Gösteriyor

0
Fotoğraf: tomkohhantsuk/Pixabay

King’s College London Üniversitesi’nde yapılan ve Sigarayı Bırakma Günü olan 10 Mart’ta (dün) yayımlanan yeni bir çalışma, sigarayı bırakmak amacıyla gündelik olarak e-sigara kullanmanın ‘belirgin faydasını’ vurguluyor ve bu cihazların, diğer bırakma yöntemlerine kıyasla (nikotin değiştirme terapisi veya ilaç tedavisi dahil) daha etkili olduğunu destekliyor.

İngiltere’de sigara içen insanların sayısı geçtiğimiz yıllarda düşmeye devam etse de; 2019 yılında İngiltere’de yaklaşık 75.000 kişinin ölümüne sebep olan tütün kullanımı, halen erken ölüm ve hastalıkların başlıca önlenebilir sebebi konumunda.

E-sigaralar on yıldan uzun süredir piyasada olsa da, bu cihazların sigarayı bırakmaya ne kadar yardımcı olduklarına yönelik bulgular kısıtlı durumda. Yakın zaman önce yapılan çalışmalarda ya tutarsız bulgulara ulaşılmış, ya da kullanım sıklığı veya farklı tip e-sigaraların bırakma denemelerindeki etkisi gibi önemli etmenler ölçülmemiş.

İngiltere Kanser Araştırma Kurumu’nun sermaye sağladığı bu yeni çalışmada araştırmacılar; içlerinde sigara içenlerin, sigarayı anketin son yılında bırakan eski içicilerin ve e-sigara kullanıcılarının yer aldığı 1.155’den fazla kişiyle düzenlenen bir internet anketinin verilerini analiz etmişler.

2012 ile 2017 yılları arasında beş dalga veri toplanmış. Araştırmacılar e-sigaraların, takip çalışmasında sigaradan en az bir ay uzak durmaya yardımcı olmadaki etkisini ve ilk anket ile sonraki takip dalgaları arasında en az bir ay uzak kalmadaki etkisini analiz etmiş.

Dün Addiction bülteninde yayımlanan çalışmada bulunanlara göre, yeniden doldurulabilen e-sigaraları sigarayı bırakmak amacıyla günlük olarak kullanan kişilerin sigaradan bir ay boyunca kaçınmayı başarması, hiçbir bırakma desteği kullanmayan kişilere kıyasla beş kat daha muhtemel.

Benzer şekilde, gündelik olarak tek kullanımlık veya kartuşlu e-sigara kullanan kişilerin sigarayı bir ay boyunca bırakması, hiçbir destek kullanmayan kişilere kıyasla üç kat daha muhtemel çıkmış.

Gündelik e-sigara kullanımı, diğer kanıta dayalı bırakma yöntemlerine göre de daha etkili olmuş (nikotin değişim terapisi, bupropion veya varenicline gibi ilaç tedavileri ya da bu desteklerin herhangi bir bileşimi dahil). Bu yöntemlerin hiçbiri, hiç yardım kullanmamaya kıyasla takip çalışmasında sigaradan kaçınmayla ilişkilendirilmemiş. Fakat yapılan ikinci bir analizde reçeteye yazılan ilaçlar, sigaradan en az bir ay boyunca kaçınmayı başarmakla ilişkilendirilmiş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz