En Derin Bilimsel Okyanus Sondajı, Japonya’nın Sıradaki Büyük Depremine Işık Tutuyor

0
Bilimsel sondaj gemisi Chikyu'daki sondaj yükseltici. Düzinelerce yükseltici birbirine bağlanarak, deprem fayının çok daha derinine inilmiş. Fotoğraf: Demian Saffer/Teksas Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü

Deniz altındaki bir deprem fay hattında daha önce hiç olmadığı kadar derin bir delik açan bilim insanları, Japonya’daki Nankai subdüksiyon zonunun tahmin edilenden daha düşük tektonik basınç barındırdığını keşfetmişler.

Austin – Texas Üniversitesi ve Washington Üniversitesinde çalışan araştırmacıların Geology bülteninde yayımlanan bulguları esrarengiz nitelikte. Bunun sebebi ise neredeyse her yüzyıl büyük bir deprem meydana getiren bu fayın, önceleri başka bir büyük depremi hazırladığının düşünülmesi.

Araştırmanın ve fay hattının delindiği bilimsel görevin eş öncülüğünü yürüten Texas Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü başkanı Demian Saffer, “Burası, fayın kilitlendiği yerin hemen üstündeki subdüksiyon zonunun merkezi” diyor. “Sistemin depremler arasında enerji depolaması bekleniyordu. Ancak elde ettiğimiz bulgular, bu sistemlerdeki strese farklı bakmamızı sağlıyor.”

Nankai fayı onlarca yıldır takılı kalsa da, bulgular fayın henüz bastırılmış tektonik strese yönelik büyük işaretler sergilemediğini gösteriyor. Saffer’a göre bu durum, en son 1946 yılında kırılan fayın uzun vadeli görüntüsünü değiştirmiyor ve fayın önümüzdeki 50 yıl içinde yeniden kırılması bekleniyor. Fay, 1946 yılında binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan bir tsunamiye yol açmış.

Bulgular, bilim insanlarının hem Nankai’de hem de Güneybatı Pasifik’teki Cascadia gibi mega itimli faylarda tektonik kuvvetler ile deprem döngüsü arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamasını ve belki de depremleri daha iyi tahmin etmesini sağlayabilir.

 

Kaynak: Austin – Teksas Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz