Tarih öncesi mağara sanatlarının çıkış kökeni ve tarihi, halen tartışılan bir konu. İspanya’daki Ardales Mağarası da bu tartışmaların odak noktalarından biri. Söz konusu mağaranın bazı kısımlarında, kırmızıyla boyanmış bir akmataşı oluşumu mevcut. Bu renklendirme işlemi, görünüşe göre 65.000 yıl öncesine dayanıyor. Fakat bilimsel camianın bir bölümü, şimdiye kadar bunun akan suyla biriken demir oksit yoluyla oluştuğunu düşünmüş.
Şimdiyse bu hipotez, uluslararası bir araştırma takımının bulgularıyla reddediliyor. Akmataşı yüzeyindeki kırmızı renk kalıntılarının örneklerini analiz eden bilim insanları, bunları mağarada bulunan demir oksit yönünden zengin tortular ile karşılaştırmış. Araştırmacılar toprak boyası tabanlı bu pigmentin, kasıtlı olarak uygulandığına; yani boyandığına karar vermişler. Boyamayı yapanlar ise, çağdaş insanlar henüz Avrupa kıtasında ortaya çıkmadığından Neandertallermiş. Üstelik bu boyanın, mağaraya muhtemelen dışarıdan getirildiği belirlenmiş.
Dahası; numunelerdeki pigment bileşimlerinde değişiklikler olduğu ve bu değişikliklerin, bazen binlerce yıl arayla farklı uygulama tarihlerine karşılık geldiği tespit edilmiş. Bu yüzden, görünüşe göre bu mağarayı pek çok nesilden Neandertal ziyaret etmiş ve büyük akmataş oluşumunun kıvrımlarını kırmızı toprak boyasıyla boyamış. Mağaraya dönme ve bölgeyi simgesel şekilde işaretleme motivasyonunu gösteren bu davranış, nesiller boyunca aktarılan bir geleneğe de tanıklık ediyor.
Bilim insanlarının bulguları, dört gün önce PNAS bülteninde yayımlandı.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi. Ç: O.