Epigenetik İşleyişler, Plastiklerin IQ Seviyesini Nasıl Düşürdüğünü Açıklayabilir

0
Bisfenol F, gıda ve içecek kutularının iç kaplamasında ve çeşitli plastiklerde kullanılıyor. Fotoğraf: James Yarema/Unsplash

Plastiklerde bulunan bisfenol F kimyasalı, nörolojik gelişim için hayati önem taşıyan bir gende değişimlere sebep oluyor. Keşif, İsveç’teki Uppsala ve Karlstad üniversitelerinde çalışan araştırmacılar tarafından yapılmış. Söz konusu kimyasala cenin aşamasında maruz kalmanın, neden yedi yaşında daha düşük bir IQ ile ilişkili olabileceği bu işleyişle açıklanabilir. Aynı araştırma takımı, bu bağlantıyı daha önce de keşfetmiş. Çalışma Environment International bülteninde yayımlandı.

Karlstad Üniversitesi Halk Sağlığı Bilimleri Bölümü başkanı profesör Carl Gustaf Bornehag, “Bisfenol F’nin (kısaca BPF), çocukların bilişsel gelişimiyle bağlantılı olabileceğini daha önce göstermiştik” diyor. “Fakat epidemiyolojik bir araştırma yönünden benzersiz olan bu çalışmayla beraber, artık böyle bir bağlantının hangi biyolojik işleyişlerle açıklanabileceğini anlamaya başlıyoruz.”

Harici etmenler, “epigenetik” bir işleyiş yoluyla gen faaliyetinde değişimlere sebep olabiliyor. Bu durum, tekil genlerin “metillenme” aracılığıyla düzenlendiği anlamına geliyor. DNA’nın bir bölümünde metillenmenin artması, hücresel mekanizmanın o belirli kısmı okumasını zorlaştırıyor. Bunun sonucuna, metillenmiş genlerin ifadesi sık sık olumsuz etkileniyor.

Uppsala Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz