Ergenlerde Risk Almanın Biyolojik Kökenleri: Eşit Olmayan Beyin Gelişimi

0
Ariyo Galih/Vecteezy

Hangi ebeveyne sorsanız, iki çocuğun tamamen aynı biçimde davranmadığını söylerler. Her bireyi benzersiz yapan şeylerden biri de bu.

Peki neden bazı gençler diğerlerine göre daha fazla risk üstleniyor?

Delaware Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisi olan Curtis Johnson ve yüksek lisans öğrencisi Grace McIlvain, bu konuda bir fikirlerinin olabileceğini düşünüyor.

Gençlerin risk almak istemesine sebep olan beyin bölgesi, sosyoduygusal sistem şeklinde adlandırılıyor. Bu arada beynin algısal kontrol merkezi, gençlerin bu dürtülere göre davranmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Geçenlerde NeuroImage bülteninde yayımlanan bir çalışmada Johnson ve McIlvain, beyindeki bu iki merkezin fiziksel yönden farklı oranlarda olgunlaştığını ileri sürüyor. Bu iki beyin bölgesinin gelişim oranında büyük farklılıklar bulunan gençlerin ise kendilerini tehlikeyle karşı karşıya bırakması daha muhtemel oluyor. Dahası ise araştırma takımı, risk alma ve kontrol eğilimlerini yönlendiren şeyin, beynin bu temel yapısı olduğunu ileri sürüyor.

Araştırmayı benzersiz hale getiren şey ise, DÜ araştırmacıları ile çalışmaya katkıda bulunanların manyetik rezonans elastografisi (MRE) isimli bir yöntem kullanmış olmaları. Bu sayede beyin gelişiminin ölçütü olarak bu iki beyin bölgesinin etkinleşmesinden ziyade, beyin dokusunun mekanik özellikleri (güvenli bir şekilde) ölçülmüş.

Karen B. Roberts/Delaware Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz