Eski Pillerden Enerji

0

Hindistan’da bir grup bilim insanı çöpe atılmış lityum iyon dizüstü bataryalarını geri dönüştürerek, kolayca şarj edilen ışık ve güç kaynağına dönüştürmenin yolunu buldu. Bangalore’daki araştırmacılar, elektrik şebekesine erişimi olmayanlara saatlerce ışık sağlayabilen prototip aygıtlar geliştirdi.

Prototipler “Urjar” adını taşıyor. Bu, Hintçe enerji (urja) ve kutu (jar) sözcüklerinden oluşuyor. Urjar’ın atılmış dizüstü bataryalarının parçalarından oluşan bir şarj edilebilir pil bölümü var. Aygıt, LED ampulleri, cep telefonu şarj aygıtları ve masaüstü vantilatörleri çalıştırabiliyor.

Projeyi yöneten ve IBM’de çalışan araştırmacı bilim insanı Vikas Chandan, MIT Technology Review dergisine “Bu sistemlerin genelde en maliyetli parçası bataryadır,” dedi. “Bu durumda, depolama çözümünün en pahalı parçası çöpten geliyor.”

Araştırmacılar bir Urjar’ın 600 rupi, yani 10 dolar civarına üretilebileceğini tahmin ediyor. Beş adet Urjar prototipi Hindistan’daki varoşlarda, yol kenarında stand açan kişiler tarafından kullanıldı. Kullanıcılar böyle bir ürüne 1.000 rupi, yani 16 dolar verebileceklerini söylediler. Fakat Tech Review, IBM’in bu teknolojiden kâr etmeyi planlamadığını ve Urjar’ın planlarını gelişmekte olan ülkelerle para almaksızın paylaşabileceğini söylüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz