Georgia Eyalet Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsünde çalışan bilim insanlarının yeni araştırmasına göre inflüenza B virüslerine karşı koruma sağlayan yeni bir evrensel grip aşısı, farklı virüs soylarına karşı geniş bir koruma ve gelişmiş bir bağışıklık savunması sunuyor.
İnflüenza virüsünün sabit bir kısmıyla (hemaglutinin [HA] sapı) oluşturulan bu çift katmanlı protein nanoparçacık aşısı, inflüenza B virüsünün her iki soy hattında da geniş ölçülü tepkisel yanıtları harekete geçirerek güçlü ve sürekli bir çapraz bağışıklık koruması sağlamış. Bulgular Biomaterials bülteninde yayımlandı.
İnflüenza salgınları, halk sağlığına karşı büyük bir tehdit oluşturuyor. B tipi inflüenza ise gribin patlak verdiği çeşitli zamanlara denk geliyor. Her yıl klinik enfeksiyon vakalarının yaklaşık dörtte biri inflüenza B virüsü sebebiyle yaşanıyor. İnflüenza B virüsleri, bazen grip mevsimlerinde dolaşımdaki baskın soylar oluyor. ABD’deki 2019-20 grip mevsiminde böyle bir durum meydana gelmiş ve enfeksiyonların yarısından fazlası inflüenza B virüsü sebebiyle gerçekleşmişti.
İnflüenza B, genetik olarak birbirinden ayrı olan ve farklı bağışıklık yanıtlarını tetikleyen iki soy hattına sahip. Mevsimsel grip aşıları, inflüenza B virüsünün tek ya da her iki soy hattıyla beraber geliştiriliyor. Ancak dolaşımdaki soyların bağışıklık sisteminden veya aşılanmadan kaçabilme kabiliyeti, bu aşıların etkisini sınırlıyor. Bu aşılar, inflüenza virüsünün değişken kısmı (HA başı) evrimleştiği için sık sık etkisiz kalıyor. Sonuç olarak, mevsimsel grip aşılarının sürekli yeniden formüle edilmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Bu kısıtlamaların üstesinden gelinmesi içinse virüsün korunan kısımlarını barındıran ve farklı virüs soylarına karşı geniş çapraz koruma sağlayan evrensel bir grip aşısına ivedilikle ihtiyaç duyuluyor.
Georgia Eyalet Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsünde çalışan ve makalenin kıdemli yazarı olan Prof. Dr. Baozhong Wang şöyle aktarıyor: “Bu çalışmada inflüenza B aşı adayları olarak, inflüenza B’den yapı dengeli HA sap antijenleri oluşturup çift katmanlı protein nanoparçacıkları ürettik. Yapı dengeli sabit antijenlerle birleştirilen katmanlı protein nanoparçacıkların, gelişmiş bağışıklık koruma gücü ve kapsamına sahip evrensel bir grip aşısı potansiyeli taşıdığını keşfettik.”
Kaynak: Georgia Eyalet Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.