Facebook, Instagram ve WhatsApp Dün Neden Çöktü?

0
Fotoğraf: Greg Bulla/Unsplash

Facebook, Instagram, WhatsApp ve Oculus’ta Pazartesi günü yaşanan kesinti, Mark Zuckerberg imparatorluğunun her bölümünü çevrim dışı yaptı. En hafif tabirle “kapsamlı” şeklinde tanımlanabilecek bu sosyal medya kesintisinin onarılması, görünüşe göre epey zor olmuş.

Facebook’tan resmi bir açıklama yapılmasa da, internette çok sayıda ipucu mevcut. Şirketin uygulama ailesi, Alan Adı Sistemi’ne (DNS) ait kayıtların dün Türkiye saatiyle 18:40’ta erişilemez hale gelmesiyle internetten koptu. DNS, internetin telefon defteri şeklinde tanımlanıyor ve adres çubuğuna yazdığınız sunucu adlarını (facebook.com gibi), bu sitelerin bulunduğu IP adreslerine tercüme ediyor.

DNS’de sıklıkla bazı aksilikler meydana geliyor ve belli bir site açılmadığında, sebebi bu oluyor. Fakat dün daha ciddi bir durum yaşanmış.

Siber tehdit istihbarat şirketi Bad Packets’da baş araştırma görevlisi olan Troy Mursch, “Facebook’un kapanması DNS sebebiyle meydana gelmiş gibi görünüyor ancak bu, sorunun sadece bir belirtisi” diyor. Mursch’un söylediğine ve diğer uzmanların da katıldığına göre temel sebep Facebook’un, DNS isim sunucularının IP adreslerini barındıran ve Sınır Geçiş Protokolü (BGP) adı verilen bir sistemden kopması. DNS internetin telefon defteriyse, BGP de onun yön bulma sistemi; veriler bilgi otoyolunda yolculuk ederken, onların hangi güzergâha gireceğine karar veriyor.

Ağ izleme şirketi Cisco ThousandEyes’ta ürün pazarlama müdürü olan Angelique Medina, “Bunu bir telefon oyunu gibi düşünebilirsiniz” diyor. Fakat bu oyunu insanlar oynamıyor; bunun yerine küçük boyutlu ağlar, birbirlerine kendilerine nasıl ulaşılacağını haber veriyor. Basit şekilde çevirmek gerekirse Facebook, dün internet haritasından düşmüş. Mursch, dün bu IP adreslerine ping (sinyal) göndermeye çalıştığınızda “Paketlerin bir kara delikte son bulduğunu” söylüyor.

Wired dergisinin konuştuğu internet altyapı uzmanlarının hepsi, en muhtemel cevabın Facebook tarafında meydana gelen bir ayar hatası olduğunu söylüyor. Bu hatanın sonucunda şirketin internetle olan bağlantısı kopmuş. Fakat BGP dağıtım sorununu çözmek için yine internete bağlanmaları gerekmiş.

Dün yaşanan durum, internetin ne denli birbirine bağlı bir sistem olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu sistem kısmen, ona gece gündüz göz kulak olan insanlar sayesinde ayakta kalıyor.

 

 

 

 

Yazar: Brian Barrett/Wired. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz