Farelerde, İstendiği Zaman Kış Uykusunu Tetikleyen Beyin ‘Anahtarı’

0
Çalışmada kullanılan farelerden değil. SashaFoxWalters/iStock

Yapılan iki ayrı çalışmada, fareleri kış uykusu benzeri bir uyuşukluk durumuna geçiren beyin ‘anahtarları’ belirlenmiş. Bu keşif, diğer hayvanların (hatta insanların) aynı duruma nasıl geçirilebileceğini anlamamıza yardımcı olabilir ve bir canlının bunu yapabilmesi de inanılmaz derecede faydalı olabilir.

Bir hayvan uyuşukluk durumuna geçtiğinde, vücudundaki fizyolojik faaliyetler büyük ölçüde düşüyor; bu durum özellikle, fazla miktarda düşen vücut sıcaklığı ve metabolik hız ile kendini belli ediyor. Bu düşük vücut sıcaklığı, enerjiyi muhafaza ediyor ve kış mevsiminde olduğu gibi yiyeceğin fazla bulunmadığı zamanlarda faydalı oluyor.

Bilim insanları, hayvanların kış uykusuna yatmak için ihtiyaç duyduğu ısı düzenleme sürecinde bazı beyin bölgelerinin büyük bir pay sahibi olduğunu zaten biliyordu. Fakat yapılan bu son çalışmalar, bu süreçte merkezi bir rol oynayan sinirlere dair bilinenleri büyük oranda zenginleştiriyor. Bu süreç insanlarda güvenli bir şekilde tetiklenebilirse; normalde ciddi hasara veya ölüme sebep olabilecek durumlarda insan vücudunun zarar görmemesi sağlanabilir. Hatta belki de insanlar, uzayda daha uzaklara gönderilebilir.

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz