Beş tat duyusu ve sadece üç tip tat hücresi, bir dünya aromayı algılamamızı sağlıyor; ya da biz öyle düşünüyorduk. Bugün yayımlanan yeni bir keşif, bu denklemin zannettiğimizden daha karmaşık olabileceğini belirtiyor.
Kemirgenler üzerinde çalışan araştırmacılar, yeni bir tat hücresi popülasyonu belirlemişler. Üstelik bunlar, zannedilenden çok daha fazla aromayı algılıyor gibi görünüyor. Kapsamlı biçimde tepkisel olan bu hücreler, diğer tat hücreleri gibi seçici olmak yerine; tuz haricinde bilinen her tada tepki verebiliyor.
Tat hücreleri bir araya gelerek, dil üzerinde sarımsak tanesine benzeyen tat cisimcikleri oluşturuyorlar. Bazı tat cisimcikleri üst damakta ve gırtlağın arkasında da bulunabiliyor.
Tat hücreleri bazen insafsız olabiliyor. Bunun da iyi bir sebebi var. Eğer mahzurlu veya muhtemelen zehirli bir tat algılarlarsa, bir ağız dolusu yiyeceği reddetmemizi veya kusmamızı söylüyorlar. Fakat tatlı bir şey tattığımızda, bize daha fazla yediriyorlar.
Şimdiye kadar betimlenen beş tadı muhtemelen biliyorsunuzdur: ekşi, tuzlu, acı, tatlı ve umami tatları… Fakat yağ ve belki de nişasta da diğer tatlar olabilir. Tıpkı insanların, kişnişin bir lütuf mu yoksa tadı sabuna benzeyen bir şey mi olduğunu tartışması gibi; bilim insanları da farklı tip tatları ve tat hücrelerini tartışıp araştırmaya devam ediyorlar.
Clare Watson/ScienceAlert. Ç: O.