Yapılan yeni ve küçük bir deneye göre, küçük bir ormanın altındaki çalı çırpıda sadece bir ay oynayan çocukların bağışıklık sistemi değişebilir.
Finlandiya’daki bir anaokulu çalışanları, zemine çim serip bodur funda ve yabanmersini gibi çalılıklar dikmişler ve çocukların fidan kutularındaki bitkilere bakmasına olanak sağlamışlar. Sonrasında ise küçük çocukların bağırsak ve ciltlerindeki mikrop çeşitliliği, çok kısa bir sürede daha sağlıklı hale gelmiş.
Finlandiya’daki bu yeşillendirilmiş gündüz bakım merkezlerinde zaman geçiren 3, 4 ve 5 yaşındaki çocuklar; kaplama, döşeme ve çakıldan yapılmış avlulara sahip standart şehir kreşlerinde oynayan diğer şehir çocuklarıyla karşılaştırılmış. 28 günün sonunda, çocukların kanlarındaki T hücreleri ve diğer önemli bağışıklık unsurlarının artış gösterdiği bulunmuş.
Helsinki Üniversitesi’nde çalışan çevre bilimci Marja Roslund şöyle söylüyor: “Yeşillik gören çocukların bağırsak mikrobiyotasının, ormanı her gün ziyaret eden çocukların bağırsak mikrobiyotasına benzediğini de keşfettik.”
Önceki araştırmalarda yeşil alana erken maruz kalmanın, iyi çalışan bağışıklık sistemiyle bir şekilde bağlantılı olduğu gösterilmiş. Fakat aradaki bu ilişkinin sebep sonuç ilişkisi olup olmadığı hâlâ bilinmiyor.
Finlandiya’da yapılan bu deney, bir çocuğun şehirde yaşadığı ortamın açık biçimde değiştirildiği ve ardından çocuğun mikrobiyomundaki değişimler ile bağışık sisteminin test edildiği ilk araştırma olma özelliği taşıyor.
Bulgular tüm cevapları içermese de, önde gelen bir görüşü destekliyor. Bu görüşe göre çevredeki mikropların değişmesi, çocuklarda iyi yerleşmiş mikrobiyomu nispeten kolay şekilde etkileyebiliyor ve bu süreçte çocuğun bağışıklık sistemine yardım eli uzatıyor.
Yaşayan şeyler bakımından zengin olan bir ortamın bağışıklığımızı etkilemesi, ‘biyoçeşitlilik hipotezi’ şeklinde biliniyor. Bu hipoteze göre şehir bölgelerindeki biyoçeşitlilik kaybı, son zamanlarda bağışıklıkla ilişkili hastalıklarda görülen artıştan en azından kısmen sorumlu olabilir.
Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.