Galaksimizde Tespit Edilen Güçlü Radyo Sinyali, Resmi Olarak Bir Hızlı Radyo Patlaması

0
Sanatçının bir magnetara yönelik izlenimi. Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Astrofizikçiler, galaksimiz içerisinde ilk defa bir kozmik radyo dalgası patlaması tespit etmiş ve bunun kaynağını belirlemişler. Dün yayımlanan bu çalışma, evrendeki gizemlerden birine ışık tutuyor.

Bu güçlü radyo patlamalarının kökeni (FRB’ler; sadece birkaç milisaniye süren yoğun radyo yayılım parlamaları), ilk defa on yıldan biraz uzun zaman önce keşfedildiklerinden beri bilim insanlarının kafasını karıştırmıştı.

Bu patlamalar genelde bizim galaksimizin dışından geliyor. Fakat bu yıl 28 Nisan’da birden fazla teleskop, Samanyolu galaksimizin içerisindeki aynı bölgeden parlak bir FRB geldiğini tespit etmiş.

Hatta kaynağını da belirlemeyi başarmışlar: Galaktik magnetar SGR 1935+2154.

Magnetarlar; yani evrendeki en manyetik cisimler olan genç nötron yıldızları, bu radyo patlamalarının kaynak arayışında uzun zamandır baş şüphelilerdi.

Fakat yapılan yeni keşif, gökbilimcilerin ilk defa sinyali doğrudan bir magnetara kadar takip edebildiğini gösteriyor.

ABD’de yer alan ve 2. Geçici Gökbilimsel Radyo Yayılımı Araştırması (STARE2) ismini taşıyan araştırma takımı, bu patlamayı tespit eden takımlardan biri olan Christopher Bochenek; magnetarın yaklaşık bir milisaniyede, Güneş’in radyo dalgalarının 30 saniyede çıkardığı kadar fazla enerji çıkardığını söylüyor.

Kendisinin aktardığına göre bu patlama o kadar “parlakmış” ki, eğer bu ham verileri cep telefonunuzun 4G LTE alıcısıyla kaydetseydiniz ve neyi aradığınızı bilseydiniz, telefon verilerinde “galaksinin yaklaşık yarı mesafesini kateden bu sinyali bulabilirdiniz.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz