Geçen Yılın Ay Tutulması, Ay’dan Böyle Görünüyor

1
MingChuan Wei/Harbin Teknoloji Enstitüsü/CAMRAS-DSLWP-B takımı/Dwingeloo Radyo Teleskobu. Düzenleme: Jason Major

2 Temmuz 2019’da Ay, Dünya’nın yüzeyine gölge düşürmüştü. Gölgenin güzergâhı, Güney Pasifik Okyanusu boyunca gidiyordu. Arjantin ve Şili’nin bir bölümünden de geçmişti. Güzergâhta yer alan yüzey sakinleri için Ay, Güneş’i kısa süreliğine engellemiş ve geceyi gündüze çevirmişti.

Fakat Ay’ın etrafında dönen bir “göz”, bu görüntüyü farklı görmüştü. Ufak bir uyduda yer alan kamera, Ay’ın gölgesini Dünya yüzeyinden geçerken izlemişti.

Bu uydu, Çin’in Longjiang-2 uydusuydu. Uydu, Chang’e 4 görevinin bir parçası olarak 2018 yılında fırlatılmış küçük bir mikrouyduydu.

Longjiang 2’nin, Longjian 1 bir ismini taşıyan bir kardeşi vardı ve Ay’ın yörüngesine girememişti. Bu iki mikrouydu, uzak gök cisimlerinden gelen çok düşük frekanslı radyo dalgaları üzerinde çalışmak için tasarlanmış.

Fakat Longjiang 2, Ay’ın yörüngesine girmeyi başarmıştı. Uydu, Inory Eye kamerası adı verilen ve öğrencilerin yaptığı ufak bir kamera taşıyordu. İşte o kamera, Dünya’dan geçen tutulma gölgesinin görüntülerini kaydetti.

Tutulmanın güzergâhı. NASA/GSFC/AT Sinclair

Evan Gough/Universe Today. Ç: O.

1 Yorum

  1. Ay tutulması esnasında ayın gölgesi dünya üzerine düşmez; bu güneş tutulmasıdır. Aynı zamanda ay tutulması geceyi gündüze de döndürmez, hatta güneş tutulması da bunu yapmaz. Çevirdiğiniz haberi bir okumanızı tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz