Sızıntılar mı? Bir daha asla…
Dronlar insanların yapamadığı birçok şeyi yapabilirler. Muazzam şekilde uçabilirler ve taşıdıkları insan burnundan çok daha büyük bir hassasiyete sahip kimyasal sensörlerle havadaki parçacıkları algılayabilirler. İnsan işçilerden farklı olarak, koleje gönderdikleri çocukları, ödeyecek faturaları ya da emeklilik planları yok. Bu yüzden maliyet azaltmak için gayet iyiler. GE’ in yeni sızıntı koklayan Raven Dronları ile petrol şirketlerine yaptıkları en azından bir adım.
Bloomberg Markets’ten:
GE için proje üzerinde çalışan araştırma mühendisi Ashraf El-Messidi GE’ in metan denetimlerini 3 kat hızlandıracak Raven üzerinde çalıştığını söyledi. Şimdilerde geçerli olan yöntemde, bir işçi kaçak olup olmadığını kontrol etmek için bir kızılötesi kamera ile kuyunun etrafında dolanmak zorunda. Bir tanesi keşfedilse bile, duman detektörlerinde olduğu gibi yalnızca evet – hayır cevapları alınabilir yani sızıntının büyüklüğü öğrenilemez. Önümüzdeki aylarda, GE üçüncü test dronuna başlayacak, bu seferki altı set, her biri 53 cm uzunluğunda helikopter kanatları olan siyah-kırmızı bir model. Ağırlığı 9 kg’dan az olan dron saatte 80km havada süzülebiliyor, altı adet şarj edilebilir pil ile çalışıyor. Gerçekte ise GE’nin modifiye ettiği, canlı metan verilerini yerde bulunan işçinin Ipad’ine gönderen lazer tabanlı sensörler taşıyan dronlar 40 dakika boyunca uçabiliyor.
Dron, akıllı telefon ya da tabletlere kurulu olan rotaların yol noktaları kontrol edilmek üzere otonom şekilde uçmak için tasarlandı. Bu dron GE’nin Oklahoma’daki yeni petrol ve gaz araştırma merkezinin bir ürünü olarak sunuldu. GE’e göre, Temmuz ayında Arkansas’ta bir petrol sahasında yapılan araştırmalar sırasında çevre düzenlemelerine uyum sağlayabilen bu dron, emisyonları tespit etmeyi başardı.
Çeviren: Gizem Demirci