Dünya üzerinde 1600’den fazla insan Orta Doğu Solunum Yolları Sendromu (MERS) kapmış durumda. Hastalığın yol açtığı komplikasyonlar neredeyse 600 kişini ölümüne sebep oldu. Fakat bilim insanlarının hastalığı tanımlamalarının ardından üç yıl geçmesine rağmen hala daha bir tedavi yöntemi ya da hastalıktan korunma yolu bulunabilmiş değil. Şimdi uluslararası araştırmacılardan kurulu bir ekip genetiği değiştirilmiş inekleri kullanarak hastalıkla savaşan antikorlar üretti. Bu da hastalığa karşı aşının yakında geliştirilebileceğini gösteriyor. Araştırma Science Translational Medicine dergisinde yayınlandı.
Enfekte olmuş develer MERS’in ilk kaynağı olarak kabul ediliyor. İnek ve fare gibi hayvanlar ise virüsten etkilenmiyor. Bilim insanları ilk çalışmalarda insanların bağışıklık sistemlerini çözmek için inekleri kullanıyordu. Bu deney için de ineklerin genomunu biraz değiştirip insan kromozomu taşımasını sağladılar. Değiştirilen genetik kod, ineklerin bağışıklık sistemi için yok edilmesi gereken potansiyel bir tehdit olan MERS proteinini yani antikorları işaretleyebilmesini sağladı. Araştırmacılar ineklere az miktarda MERS virüsü verdiklerinde ineklerin bağışıklık sisteminin hastalığın insanlardaki formuna uygun antikorlar ürettiğini gördüler.
Daha sonra bu antikorların çalışıp çalışmadığından emin olmak istediler. Bir petri kabında inek kanından elde edilen antikorlar MERS hücrelerine saldırdılar. MERS virüsünden etkilenecek şekilde genetiği değiştirilen farelere virüse maruz kalmadan önce ve sonra bu antikorlar verildiğinde hastalıktan korunabildikleri gözlemlendi.
Antikorlar insanlarda test edilmediği için araştırmacılar bunların etkili olup olmadığı konusunda emin olamıyorlar. Araştırmacılar antikorları yakın zamanda insanlar üzerinde test edebilmeyi umuyorlar ve bu antikorların MERS’e karşı aşı üretilmesi için yardım edeceğini düşünüyorlar.