Sinirbilimcilerden oluşan bir araştırma grubunun keşfettiğine göre beyinlerimiz; gerçekleri ifade eden bir dile, olasılık aktaran kelimelere kıyasla daha farklı tepki veriyor. Araştırmacıların çalışması, neyin gerçek ve neyin sadece olasılık olduğu arasında ayrım yaparken kelime seçimlerinin etkisine yönelik yeni fikirler sunuyor.
Çalışmanın yazarlarından olan ve New York Üniversitesi (NYU) Dilbilim ve Psikoloji Bölümü’nde çalışan Liina Pylkkanen şöyle açıklıyor: “Çok fazla sahte haberin ve bilgi çarpıtmanın döndüğü bu zamanda, iletişim kurarken gerçekleri ihtimallerden veya salt spekülatiften ayırmak hiç olmadığı kadar önem taşıyor”
“Bizim çalışmamız, gerçek şeklinde sunulan bilgilerin beyinlerimizde özel tepkileri harekete geçirdiğini ortaya koyuyor. Fakat ‘belki’ veya ‘olabilir’ gibi açık şekilde belirsizlik ifade eden kelimeler olduğunda, beyin aynı içeriği farklı biçimde değerlendiriyor.”
Çalışmanın baş yazarı ve NYU Dilbilim Bölümü’nde doktora adayı olan Maxime Tulling, “Dil, bilginin etkili şekilde iletilmesinde güçlü bir araç” diyor. “Bilginin sunulma şekli ise, beyinlerimizin onu işleme şekli bakımından doğrudan sonuçlar meydana getiriyor. Beyinlerimiz, gerçek şeklinde sunulan bilgiye karşı özellikle hassas görünüyor ve bu durum, gerçeklere ilişkin dilin gücünü vurguluyor.”
New York Üniversitesi. Ç: O.