Bütün olay kulaklarda…
Araştırmacılar fareleri bilim uğruna gıdıkladıklarında herkes kazanır.
Bilim adamları her ne kadar farelerin acı, kızgınlık ve korku anlarındaki yüz ifadelerinin nasıl olduklarını bilseler de pozitif duyguları yaşarken nasıl göründüklerini anlamak için çok az çaba sarf etmişler. Fakat mutlu bir farenin nasıl göründüğünü bilmeyi istemek için de çokça sebep var. Bilim adamlarına deney hayvanlarının durumlarından memnun olup olmadıklarını göstermenin yanı sıra, bu ipuçları pozitif duyguların bağlantılı olduğu bazı araştırma alanlarında da faydalı olabilir. Örneğin bir depresyon ilacını test etmek gibi.
İsviçre’deki Bern Üniversitesi’nden bir grup, farelerdeki pozitif duyguları nasıl tanımlayabileceklerini anlamak için bir deney hazırladı. Neyse ki fareler gıdıklanıyor. Gıdıklanmak gerçekten hoşlarına gittiği zaman ise sesli kahkahalar atıyorlar ve gerçekten yükseğe zıplıyorlar.
Öbür taraftan, farelere beyaz parazit dinletmek ise onlar tarafından pek de hoş karşılanan bir şey değil. 15 farklı kemirgen türünün yüz ifadelerini iki koşulda da (Beyaz parazit dinletilmesi ve gıdıklamak) kıyasladıktan sonra, bilim adamları farelerin mutlu olup olmadıklarını tanımlayabilmeyi başardı.
Fare eğer mutluysa kulakları ileriye dönük ve dik olmak yerine pembeleşiyor ve rahatladıkları için daha yassı bir pozisyon alıyor.
Çeviren: Şerif Kaya Çınar