Gizemli Gama Işını Kaynağının Gerçek Kimliği

0
Sanatçının PSR J2039−5617 ve refakatçisine yönelik izlenimi. Çizim: Anonim

Uluslararası bir araştırma takımı, artık PSR J2039-5617 şeklinde bilinen bir gök cisminin merkezinde hızla dönen bir nötron yıldızı bulunduğunu gösteriyor.

Yeni veri analiz yöntemleri ile halk tabanlı bilim projesi Einstein Evde’nin devasa hesaplama gücünü kullanan uluslararası işbirliği, NASA’nın Fermi Uzay Teleskobu’ndan elde edilen verilerde söz konusu nötron yıldızından çıkan sönük gama ışını titreşimlerini takip etmiş. Elde edilen sonuçların gösterdiğine göre atarca (pulsar), Güneş’in kütlesinin yaklaşık altıda biri kadar olan bir yıldızın yörüngesinde dönüyor. Atarca, bu yıldızı yavaş fakat kendinden emin bir şekilde buharlaştırıyor. Araştırma takımı, refakatçi yıldızın yörüngesinin zamanla hafif fakat tahmin edilemez şekilde değiştiğini de keşfetmiş. Araştırmacılar, kullandıkları arama yöntemi ve Einstein Evde projesiyle birlikte gelecekte buna benzer daha fazla sistem bulmayı umuyor.

‘Örümcek’ atarca sistemleri şeklinde adlandırılan bu yapıların bulunması için 10 yıl boyunca veri toplanmış. Bu atarcalardan çıkan dışarı yönlü yüksek enerji akışları, onların refakatçi yıldızlarını yok ediyor. Atarcalara, bir eklembacaklı türü olan “Kara dul” ismi verilmiş. Bu örümceklerin, çiftleştikten sonra kendisinden daha ufak olan erkekleri öldürdüğü görülüyor.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society bülteninde yayımlanan yeni araştırmada, araştırmacıların NASA’ya ait Fermi Uzay Teleskobu’ndan gelen verileri kullanarak, egzotik bir ikili yıldız sisteminde saniyede 377 defa dönen bir nötron yıldızını nasıl bulduğu anlatılıyor.

Manchester Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz