Yeni yapılan araştırmaya göre bir kuyruklu yıldızın enkazı, dünya çapında buna benzer çok sayıda patlamanın yaşandığı zamanlarda Suriye’deki antik bir köyü yerle bir etmiş olabilir.
Ebu Hüreyra köyü, yaklaşık 13.000 yıl önce Suriye’nin kuzeyinde yer alan tümsek bir yerleşim yeriymiş. Bölge, Fırat Nehri’ne baraj yapılmadan ve Esad Gölü’nün altındaki bölgeyi su basmadan önce; 1972 ve 1973 yıllarında hızlı bir şekilde kazılmış. Fakat aceleyle yapılan bu kazılarda, eriyen topraktan oluşan cam kürelerin bulunduğu ve kömür bakımından zengin yüzeyler, erimiş demir ile sülfür zengini numuneler ve nano elmaslar ortaya çıkmış. Bu gibi maddelerin hepsi, havada patlayan büyük bir kayanın meydana getirdiği türden, son derece yüksek sıcaklıklara işaret ediyor.
New York’taki Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde arkeolog olan ve bölgede 70’li yıllarda yapılmış acil kazı çalışmalarına liderlik yapan Andrew Moore’un önderliğindeki araştırma takımı, geçtiğimiz günlerde çıkarılan bu maddelerin bir kısmını daha detaylı şekilde incelemiş. Bilim insanları daha sonra, köyde keşfettikleri maddeleri çoğaltmak üzere deneysel yöntemler geliştirmişler. “Bunlar, erimiş camın nasıl oluştuğuna ve başka bitkiler ile maddelerin, bu camla nasıl birleştiğine dair yeni fikirler sağladı” diyor Moore.
Toprakta bulunan minerallerin erimesi için, 2.000 derece Celsius’un üzerinde sıcaklıklar gerekiyor. “Bu miktar, kuvartz tanelerini kaynatacak kadar sıcak” diyor Moore. Bu durum, feci bir olayı akla getiriyor.
“Erimiş cam üzerindeki bu erimiş mineralleri, kozmik bir çarpışma olayından başka bir doğal süreçle açıklamak imkansız” diyor Moore.
Nola Taylor Redd/Live Science. Ç: O.