Google’ın sürücüsüz otomobillerini ilk defa 2012’de görmüştük. O günden beri Google bu araçların test sürüşlerini genelde Mountain View, California’daki kendi merkezi civarında yaptı ve kısa süre önce testleri Austin, Texas’a genişletti.
Bugüne kadar Google’ın araçlarında, bir şeyler ters giderse kontolü ele almak üzere insan sürücüler bulunuyordu. Ama arama motoru devi artık Austin’deki testlerde güvenlik amaçlı insan sürücüleri tümüyle devre dışı bırakıyor.
Washington Post ve Wearobo’daki haberlere göre Google, Austin’deki Thinkery Müzesi’nde Lexus RX450h modeli özerk araçlarının artık içinde hiç kimse olmadan yola açıkacağını duyurdu.
Google, bundan böyle test alanlarının Austin olacağını kendi kendine giden otomobil projesinin web sitesinde de açıkladı ve test taşıtlarının “modifiye Lexus SUV’lar ve yeni prototip otomobiller” olacağını söyledi. Fakat tümüyle insansız testlerin ne zaman başlayacağını açıklamadı. Popular Science olarak bu soruyu Google’a yönelttik ve yanıt bekliyoruz.
Wall Street Journal, Google’ın kendi prototip araçlarını da Austin sokaklarına çıkaracağını söylüyor. Ama Google kampüsünden çıkan araç, acil durumlarda kullanılmak üzere geçici bir direksiyonla donatılmış olacak.
Google’ın test için Austin’i seçmesi boşuna değil. Austin sadece gelecek vaat eden mühendislerle dolup taşan capcanlı bir teknoloji kenti olmakla kalmıyor, aynı zamanda Google’ın deneysel gigabit fiber internet hizmetini kurduğu yer.
Açıklanan verilere göre Google’ın araçları otoyollarda hiçbir kaza yapmadan yaklaşık 500.000 km yol yaptı. Ama Washington Post, Austin sokaklarında dolaşacak araçların hızının 40 km/s ile sınırlandığını bildiriyor.
Eğer her şey tıkırında giderse Google’ın kendi kendine giden araç projesi taşımacılık ve yakıt tasarrufu bakımından harika olacak. Tabii insanlara yolda çalışma ya da eğlenme fırsatı tanıması da cabası. Görme özürlü, fiziksel özürlü ya da yaşlılar için bunun etkileri daha da büyük. Özerk oto piyasasında Tesla’nın ve hatta Apple’ın da baskısı olduğundan rekabet sürücüsüz teknoloji yazılımlarının bizi yoldan çıkarmasını önleyecek.