Göremeyen İnsanlarda Basit Bir Görüş Biçiminin Yeniden Oluşturulması

0
Anonim

Gözleri görmeyen insanlarda görme kabiliyetinin bir beyin implantı yoluyla geri getirilmesi, yakın zaman sonra gerçeğe dönüşebilir. Hollanda Sinirbilim Enstitüsü’nde (NIN) yapılan son keşifler, yeni geliştirilen yüksek çözünürlüklü implantların görsel kortekste yapay şekilde uyarılan şekil ve algıları tanımayı mümkün kıldığını gösteriyor. Bulgular dün Science bülteninde yayımlandı.

Beyni bir implant yoluyla uyarıp yapay görsel algılar oluşturma fikri yeni değil. Bu fikrin tarihi, 1970’li yıllara kadar uzanıyor. Fakat mevcut sistemler, tek seferde sadece küçük miktarda yapay ‘piksel’ oluşturabiliyor. NIN’de çalışan araştırmacılarsa şimdi yeni implant üretim ve nakil teknolojilerini, son teknoloji malzeme mühendisliğini, mikroçip üretimini ve mikro elektronik cihazları kullanarak önceki implantlardan daha istikrarlı ve daha dayanıklı cihazlar geliştiriyorlar. İlk sonuçlar çok umut verici

Elektriksel uyarım

Beyne yerleştirilen bir elektrot yardımıyla beyne elektriksel uyarım verildiği zaman, görsel alanın belli bir bölgesinde ‘fosfen’ şeklinde bilinen bir ışık noktası algısı oluşuyor. Araştırma takımı, 1024 elektrottan meydana gelen yüksek çözünürlüklü implantlar geliştirmiş ve bunları, görebilen iki maymunun görsel korteksine yerleştirmiş. Takımın amacı, birden fazla elektrot yoluyla eş zamanlı şekilde elektriksel uyarım vererek, birden fazla fosfenden meydana gelen bir algı oluşturmak ve anlaşılabilir görüntüler oluşturmakmış. “Görsel kortekse naklettiğimiz elektrotların sayısı ve yüksek çözünürlüklü yapay görüntüler üretmek üzere oluşturabildiğimiz yapay piksellerin sayısı eşi görülmemiş türde” diyor araştırmacılar.

Hollanda Sinirbilim Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz