Günde 5 Saatten Az Uyumak, Birden Çok Hastalık Tehlikesini Artırıyor

0
Fotoğraf: iStock

College London Üniversitesinde (UCL) çalışan bilim insanlarının yeni araştırması, orta yaştan ileri yaşa kadar beş saatten az uyumanın en az iki kronik hastalığın gelişme tehlikesinin artmasıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz hafta PLOS Medicine bülteninde yayımlanan araştırmada uyku süresinin, Whitehall II kohort çalışmasına katılan 50, 60 ve 70 yaşlarındaki 7.000’den fazla erkek ve kadının sağlığı üzerindeki etkisi analiz edilmiş.

Araştırmacılar, 25 yıllık dönemde her katılımcının uyuma süresiyle ölüm oranları ve bu kişilere iki veya daha fazla kronik hastalık (multimorbidite; kalp hastalığı, kanser veya diyabet gibi) teşhisi konup konmadığı arasındaki bağlantıyı araştırmış.

50 yaşında beş saat veya daha kısa uyuduğunu söyleyen kişiler yedi saate kadar uyuduğunu söyleyen kişilerle karşılaştırıldığında, az uyuyanlara 25 yıl boyunca kronik hastalık teşhisi konma olasılığının %20; iki veya daha fazla kronik hastalık teşhisi konma olasılığının ise yüzde 40 daha yüksek olduğu bulunmuş.

Ek olarak 50, 60 ve 70 yaşında beş saat veya daha kısa uyumak, yedi saate kadar uyuyanlarla kıyaslandığında multimorbidite tehlikesinin %30 ila %40 artmasıyla ilişkilendirilmiş.

Araştırmacılar ayrıca 50 yaşında beş saat veya daha kısa süren uykunun, sonraki 25 yıllık dönemde ölüm tehlikesinin %25 artmasıyla bağlantı sergilediğini keşfetmiş. Bu durum temel olarak kısa uyku süresinin kronik hastalık(ların) tehlikesini artırması ve kronik hastalıkların da ölüm tehlikesini artırmasıyla açıklanabilir.

UCL Epidemiyoloji & Sağlık Enstitüsü ve Paris Cite Üniversitesi Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırma Enstitüsünde çalışan baş yazar Dr. Severine Sabia şöyle aktarıyor: “Multimorbidite, yüksek gelirli ülkelerde yükseliş gösteriyor ve günümüzde yaşlı yetişkinlerin yarısından fazlası en az iki kronik hastalığa sahip. Multimorbidite sağlık hizmetlerinin fazla kullanılması, hastaneye yatışların ve maluliyetin fazla olmasıyla ilişkilendirildiğinden, bu durum halk sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ediyor.

“İnsanlar yaşlandıkça, uyku alışkanlıkları ve uyku yapıları değişiyor. Ancak her gece 7 ila 8 saat uyunması tavsiye ediliyor; bu seviyenin altındaki veya üstündeki uyku süreleri, bireysel kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiş.

“Bulgularımız, uyku süresinin multimorbiditeyle de bağlantılı olduğunu gösteriyor.”

 

Kaynak: College London Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz