Gündelik Hayatta Arındırma ve Dezenfeksiyon İçin Kullanılabilecek Derin UV Işık

0
Fotoğraf: Osaka Üniversitesi

Osaka Üniversitesi Kuantum Bilgi ve Kuantum Biyoloji Merkezi ile Yüksek Lisans Mühendislik Fakültesi’nde çalışan araştırmacılar, kızılötesi ışınımı mavi ışığa çeviren bir katı hal ikinci harmonik üretim (SHG) cihazı ortaya çıkarmışlar. Araştırmacıların yeni çalışması, gündelik hayatta arındırma ve dezenfeksiyon için kullanılabilecek derin bir morötesi ışık kaynağına yol açabilir.

Derin morötesi (DUV) ışık kaynakları, arındırma ve dezenfeksiyon yönünden son zamanlarda ilgi odağı haline geldi. Kullanıcının güvenliğini sağlarken bakteri öldürücü bir etki de oluşturmak için 220-230 nm aralığındaki bir dalga boyu isteniyor. Fakat bu dalga boyunda yer alan ve hem dayanıklı, hem de yüksek ölçüde etkili olan DUV ışık kaynakları henüz geliştirilmiş değil. Dalga boyu dönüştürme cihazları umut vadeden adaylar olsa da, geleneksel demir elektrik dalga boyu dönüştürme malzemeleri emilim sınırı sebebiyle DUV cihazlarına uygulanamıyor.

Galyum nitrür ve alüminyum nitrür gibi nitrür yarıiletkenler ise, nispeten yüksek optik doğrusalsızlık taşıdıklarından dalga boyu dönüştürme cihazlarına uygulanabiliyorlar. Alüminyum nitrür, 210 nm’ye karşı şeffaf olması sebebiyle DUV dalga boyu dönüştürme cihazları bakımından özellikle uygun. Fakat geleneksel demir elektrik dalga boyu dönüştürme cihazları gibi dönemsel olarak ters çevrilen kutupsallık sergileyen yapıların gerçeğe dönüştürülmesi epey zor.

Araştırmacılar ise yeni çalışmalarında ters çevrilen kutupsallık yapısı olmaksızın, yeni ve tek parçalı mikroboşluklu bir dalga boyu dönüştürme cihazı tarif ediyorlar.

Osaka Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz