Güneş Işığı ve Havadan Sürdürülebilir Uçak Yakıtı

0
Fotoğraf: Ross Parmly/Unsplash

Zürih – İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünde (ETH Zürih) çalışan araştırmacılar, güneş ışığı ve havadan nötr karbonlu sıvı yakıt üretebilen bir bitki geliştirmişler. Bilim insanlarının sıradaki hedefi, bu teknolojinin endüstriyel ölçeğe çıkarılıp rekabet oluşturulması. Nature bülteninde yayımlanan bir makalede İsviçre’nin Zürih ve Almanya’nın Potsdam şehirlerinde çalışan araştırmacılar, bu yeni güneş reaktörünün nasıl çalıştığını tarif edip “güneş keroseninin” üretimini artıracak teşviklerin sağlanacağı bir politika çerçevesini özetliyorlar.

Karbon yönünden nötr olan yakıtlar, havadan ve denizden yapılan taşımacılığın sürdürülebilir kılınmasında büyük önem taşıyor. Zürih’te geliştirilen bu bitki, yakıldıkları sırada üretildikleri zaman havadan alındığı kadar CO2 yayan sentetik sıvı yakıtların üretilmesinde kullanılabiliyor. CO2 ve su, ortam havasından doğrudan çıkarılıp güneş enerjisinin kullanılmasıyla ayrıştırılıyor. Bu süreç, hidrojen ve karbonmonoksidin bir karışımı olup sonrasında işlenerek kerosen, metanol ya da diğer hidrokarbonlara dönüştürülebilen sengaz ortaya çıkarıyor.

ETH Zürih’te yenilenebilir enerji kaynakları profesörü olan Aldo Steinfeld’in öncülüğündeki bir araştırma takımı, ETH’nin Zürih’teki Makine Laboratuvarı binasının çatısında son iki yıldır minik bir güneş rafinerisi işletiyormuş. “Bu bitki, güneş ışığının ve ortam havasının yakıt damlalarına çevrilmesine dönük termokimyasal sürecin tümünün teknik açıdan yapılabilir olduğunu gösteriyor. Fiili dünyadaki güneş koşullarında istikrarlı şekilde çalışan sistem, daha ileri araştırma ve geliştirmeye dönük benzersiz bir platform sağlıyor” diyor Steinfeld. Teknoloji, artık endüstriyel uygulamalarda kullanılacak kadar olgunlaşmış.

 

 

 

 

Kaynak: Potsdam İleri Sürdürülebilirlik Çalışmaları Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz