Güneş Jeomühendisliği, Küresel Isınmanın Ekinler Üzerindeki Etkisini Hafifletebilir

0
Fotoğraf: Droneviews FR/Unsplash

Güneş jeomühendisliği (Güneş ışığını yansıtmak ve küresel ısınmayı azaltmak amacıyla atmosfere aerosol koymak), iklim değişikliğinde her soruna çare olan bir çözüm değil; fakat iklim krizini yönetmede kullanılacak birkaç araçtan biri olabilir. Sayıları giderek artan araştırmalarda, güneş jeomühendisliğinin fiziksel iklim değişimlerini azaltmadaki kabiliyeti araştırılıyor. Fakat güneş jeomühendisliğinin ekosistemi ve özel olarak tarımı nasıl etkileyebileceği bakımından fazla şey bilinmiyor.

Şimdiyse Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde (SEAS) yapılan yeni bir araştırmanın gösterdiğine göre güneş jeomühendisliği, küresel ısınmanın ekinler üzerinde meydana getirdiği en kötü etkilerin bir kısmını hafifletmede şaşırtıcı derecede etkili olabilir.

Norveç Araştırma Merkezi, Bjerknes İklim Araştırmaları Merkezi, Noveç Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, ABD Boulder Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi ve Çin Bilimler Akademisi’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışma, Nature Food bülteninde yayımlandı.

SEAS’ta uygulamalı fizik ve Harvard Kennedy Fakültesi’nde kamu politikası profesörü olan David Keith, “Güneş jeomühendisliği üzerine yapılan araştırmalarda, söz konusu uygulamanın insanların iklim değişimine yönelik etkisini azaltmada etkili olup olmadığı ele alınmalı” diyor. “Güneş jeomühendisliğinin tarım ürünlerindeki muhtemel etkisini araştırmak üzere bugüne kadar bir iklim modeline dahil edilmiş en iyi ekin modelinin kullanıldığı çalışmamız, bu boşluğu kapatmaya yardımcı oluyor.”

Araştırmacılar, çalışmalarında üç tip güneş jeomühendisliği (stratosferik aerosol enjeksiyonu, deniz gökyüzü parlatımı ve saçakbulut inceltimi) ile bunların, yayılımların gelecekte mevcut seviyelerde devam etmesi halinde küresel mısır, şeker kamışı, buğday, pirinç, soya ve pamuk mahsullerinde meydana getireceği etkileri incelemiş.

Araştırmacılar, azaltılan yayılımların soğuma ve nemlilik bakımından güçlü faydalar sağlamasına karşın, mahsul verimleri üzerinde güneş jeomühendisliği kadar fayda getirmeyebileceğini; çünkü azalan CO2 gübrelemesinin, aynı derecede sıcaklık düşüşü sağlayan güneş jeomühendisliğine kıyasla çoğu ekinin verimini azalttığını keşfetmişler. Bulgular yayılım azaltma yaklaşımının, nitrojen gübrelemesinin daha fazla kullanılması ve arazi kullanımında yapılacak değişikliklerin de içerisinde bulunduğu diğer araçlar ile birleştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Leah Burrows/Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz