Güney Kore’nin ‘Yapay Güneş’i, Yüksek Sıcaklıktaki Plazmada Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı

0
KSTAR. Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü

Kore Süperiletken Tokamak Gelişmiş Araştırma (KSTAR) cihazı ile yüksek sıcaklıklı sürekli plazmada yeni bir dünya rekoru kıran bilim insanları, 20 saniyeliğine 100 milyon derece Celsius’un üzerinde bir iyon sıcaklığına ulaştı.

Kore’nin “yapay güneşi” olarak bilinen KSTAR, nükleer füzyon gücünü gerçeğe dönüştürmey hedefiyle manyetik alan kullanarak ultra sıcak plazma üretiyor ve bu plazmayı dengeliyor. Nükleer füzyon, eğer istendiği gibi çalışması sağlanırsa gündelik hayatta kullandığımız enerjinin yerini alabilecek muhtemel bir sınırsız temiz enerji kaynağı sağlayacak.

Bu noktaya gelinmeden önce, 100 milyon dereceye 10 saniyeden fazla erişilememişti. Bu yüzden yeni gelişme, önceki çalışmalar için önemli bir ilerleme niteliği taşıyor. Yine de diğer enerji kaynaklarını tamamen bırakmadan önce, önümüzde uzun bir yol bulunuyor. Bu noktada nükleer füzyon enerjisi bir kesinlik değil, ihtimal olarak varlığını sürdürüyor.

KSTAR. Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü

Kore Füzyon Enerji Enstitüsü’ndeki KSTAR Araştırma Merkezi’nde müdür olan nükleer fizikçi Si-Woo Yoon, “100 milyon derecelik plazmanın uzun süre devam ettirilmesi için gereken teknolojiler, füzyon enerjisinin gerçeğe dönüştürülmesinde anahtar öneme sahip” diyor.

“KSTAR’ın yüksek sıcaklıklı plazmayı 20 saniye boyunca sürdürmedeki bu başarısı, gelecekteki ticari bir nükleer füzyon reaktörünün önemli bir bileşeni olan uzun, yüksek performanslı plazma faaliyeti için gerekli teknolojileri elde etme yarışında önemli bir dönüm noktası olacak.”

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz