Hafif COVID-19 Vakaları, Kalıcı Antikor Koruması Sağlıyor

0
Koronavirüse saldıran antikor tasviri. Kaynak: Anonim

Hafif COVID-19 geçirip atlatan insanların vücutları, COVID-19’a sebep olan virüse karşı aylar sonra bile antikor pompalayan bağışıklık hücreleri taşıyor. St. Louis – Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen yeni çalışmaya göre bu gibi hücreler ömür boyu devam edebilir ve her zaman antikor üretebilir.

Beş gün önce Nature bülteninde yayımlanan bulgular, hafif COVID-19 vakalarının enfeksiyon kapan kişilere kalıcı antikor koruması sağladığını ve tekrarlı hastalıkların büyük ihtimalle nadir görüldüğünü öne sürüyor.

Patoloji, bağışıklık bilim, tıp ve moleküler mikrobiyoloji yardımcı profesörü eş yazar Ali Ellebedi, şöyle aktarıyor: “Geçtiğimiz sonbaharda, COVID-19’a yol açan virüs enfeksiyonunun ardından antikorların hızla azaldığına yönelik raporlar mevcuttu. Ana akım medya ise bu durumu, bağışıklığın uzun ömürlü olmadığını demeye getirecek biçimde yorumladı. Fakat bu noktada verileri yanlış yorumlamışlardı. Akut enfeksiyon sonrasında antikor seviyelerinin düşmesi normal. Ancak seviye sıfırlanmıyor; düzlüğe giriyor. Biz ise burada, ilk belirtilerden 11 ay sonra insanlarda antikor üreten hücreler olduğunu bulduk. Bu hücreler ömür boyu yaşıyor ve antikor üretiyor. Bunlar, uzun süren bağışıklığa yönelik güçlü kanıtlar.”

Bir virüs enfeksiyonu sırasında, antikor üreten bağışıklık hücreleri hızla çoğalıp kanda dolaşıyor ve antikor seviyelerini tavana çıkarıyor. Enfeksiyon geçtiğinde, bu gibi hücrelerin çoğu ölüyor ve kandaki antikor seviyeleri düşüyor. Uzun ömürlü plazma hücreleri adı verilen ve antikor üreten ufak hücre popülasyonu ise kemik iliğine göç edip buraya yerleşiyor. Sonrasında bu hücreler, virüsle yeniden karşılaşma ihtimaline karşı kan dolaşımına devamlı şekilde düşük seviyede antikor salgılıyorlar.

Tamara Bhandari/Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz