Hamilelikteki D Vitamini Seviyeleri, Çocuğun IQ’su ile Bağlantılı

0
freestocks/Unsplash

D vitamini çok önemli bir besin olmasının yanında, vücutta da pek çok önemli işleve sahip. Annenin aldığı D vitaminleri, rahimdeki bebeğe geçiyor ve beyin gelişiminin de içinde bulunduğu süreçleri düzenlemeye yardımcı oluyor. Dün The Journal of Nutrition bülteninde yayımlanan bir çalışmada, annelerin hamilelik sırasındaki D vitamini seviyelerinin, çocukların IQ’su ile bağlantılı olduğu gösterilmiş. Bu durum, hamilelikteki D vitamini seviyeleri ne kadar yüksek olursa, çocukların IQ puanının da o kadar yüksek olabileceğini akla getiriyor. Çalışmada ayrıca, siyahi hamile kadınlardaki D vitamini seviyelerinin önemli oranda daha düşük olduğu görülmüş.

Çalışmanın baş yazarı ve Seattle Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü’nün Çocuk Sağlığı, Davranışları ve Gelişimi Bölümü’nde araştırmacı bilim insanı olan Melissa Melough, D vitamini eksikliğinin hamile kadınlarda olduğu kadar toplumun genelinde de yaygın görüldüğünü; fakat siyahi kadınların daha büyük tehlike altında olduğunu söylüyor. Melough bu çalışmanın, D vitamini eksikliği bakımından yüksek tehlike altındaki kişilere yardımcı olmasını umduğunu belirtiyor.

“Melanin pigmenti, cildi güneşin zararlarına karşı koruyor. Fakat melanin, morötesi ışınları engellemekle ciltteki D vitamini üretimini de azaltıyor. Bu sebeple, çalışmamızdaki siyahi hamile kadınlar arasında yüksek D vitamini eksikliği görmek bizi şaşırtmadı. Birçok hamile kadın doğum öncesi vitamin alsa da; bu durum, var olan bir D vitamini eksikliğini düzeltmeyebilir” diyor Melough. “Umarım ki çalışmamız, bu sorunun daha fazla farkında olunmasını sağlar, çocuklar ve onların nöro algısal gelişiminde doğum öncesi D vitamininin uzun vadeli sonuçlarını gösterir ve sağlık çalışanlarının daha çok dikkat etmesi gereken belirli gruplar olduğunun altını çizer. D vitamini seviyelerinin yaygın biçimde test edilmesi genelde önerilmiyor fakat bence sağlık çalışanlarının, daha yüksek tehlike altındaki kişilere dikkat etmeleri gerekiyor.”

Seattle Çocuk Hastanesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz