Tartışmalı durumdaki bu açıklamalara herkes katılmıyor.
Meşhur fizikçi Stephen Hawking, bu yılın başlarında aramızdan ayrıldı fakat son kitabı olan Büyük Sorulara Kısa Cevaplar, daha bu hafta çıktı.
Son kitabında Hawking, gen düzenlemenin, yapay zekanın ve hatta dinlerin geleceği hakkında bazı cesur tahminler yürütüyor. Uzmanlar ise Hawking’in tahminlerini değerlendirdi.
Süperinsan Derebeyleri
Hawking, nüfuzlu insanların kendi genlerini değiştirerek daha akıllı, daha güçlü ve daha uzun ömürlü olacaklarını iddia etti ve insanlar arasında endişeye yol açtı. Yeni kitabında, geriye kalan insanların sonuç olarak “tükenip gideceğini veya önemsiz hale geleceğini” yazıyor.
Pek çok genetikçi, bu durumu zaten kaçınılmaz bir şey olarak görüyor. Bazıları, insanların CRISPR teknolojisini kullanarak, bu teknolojinin güvenilir olduğuna karar verilmeden önce kendi genlerini düzenleyeceklerinden korkuyorlar ve bu sebeple, geliştirilmemiş insanları korumak amacıyla yeni kanunların çıkarılmasını savunuyorlar.
Harvard Tıp Fakültesi’nin dekanı George Daley, 2015 yılında Uluslararası İnsan Genomu Düzenleme Zirvesi’nde şöyle söylemişti: “Muhtemelen, bu distopik Cesur Yeni Dünya örneklerinin gerçeğe dönüşmemesi için yeni ve uluslararası gözetim yapılarına ihtiyaç duyacağız.”
Katil Yapay Zeka
Hawking, ömrü boyunca, yapay zekanın güç kazanmasından korktuğunu söylemişti. Şüphelerini bu kitapta da tekrarlıyor ve çok güçlü yapay zeka tehdidini görmezden gelmenin, insanlığın “şimdiye kadar yaptığı en büyük hata” olacağını yazıyor. “Bizim daha anlayamadığımız silahlar” ile bizi yok edebileceğini yazıyor.
Bu konuda bazı tartışmalar var. Alışılmamış iş insanı Elon Musk da dahil olmak üzere pek çok teknoloji uzmanı, gelişmiş yapay zekanın, insanlığa karşı varoluşsal bir tehdit sergileyeceğine katılıyor.
Fakat diğerleri bunu önemsemiyor.
Stanford Üniversitesi’nde makine öğrenimi okutmanı olan Richard Socher, Fortune dergisine şöyle söylüyor: “Şu anda, kendi hedeflerini belirleyen ve çıldıran, özfarkındalık sahibi yapay zeka algoritmaları konusunda endişelenecek bir sebep yok.” Ayrıca, yapay zeka araştırmacıları arasında yapılan bir ankette, çoğu kişinin, süperzekalı bir yapay zeka oluşturulması için en az 25 yıl geçmesi gerektiğine inandığı bulundu; yani en azından, hazırlık yapmak için kısa bir süremiz var.
Tanrılar ve Efendiler
Hawking, yeni kitabında dinlere de çatıyor. “Ölümden sonra yaşama inanmak, istek barındıran bir düşünce şeklidir” diye yazıyor ve Tanrı’nın “ihtimali olmadığını” ekliyor.
Fakat herkes buna katılmıyor. 2015 yılında yapılan bir ankette, dünya çapındaki pek çok araştırmacının inançlı olduğu fakat çoğu ülkede bilim insanlarının inanç miktarının, bilim insanı olmayanlara göre genellikle daha düşük olduğu bulundu.
Futurism
Adam çok fazla film izlemiş ölmeden önce
Yada sizin bilimle hiç alakanız yok :)
Sen, onun milyonda biri seviyesindeki zekanla onun fikirleri hakkında yorum mu yapıyorsun? Bravo sana.
Bilinci birinin din üzre yorum yapmasını her zaman saçma bulmuşumdur. Zira bir şeyin yok olmadığını delilleriyle ispat etmek gerek. Ben inançlı veya değilim. Hep bir ağızdan bu tür cahilce varsayımlar söylenmesi hoş değil. Bilim dünyasına kattıkları için müteşekkiriz tabi.
Hurilerle doldurulmuş cennet,kadını dövmeyi,köleliği serbest bırakan ayetler vs…Bilinçli ve iyi kalpli bir insan bile bunların etik olmadığını biliyorsa,sizce olduğu varsayılan tanrının bunları söylemesi yada buyurması normalmi? Bence varsayımlara cahilce demek,özellikle de Hawking e söylemek bence büyük bir cahilliktir :)
Mealini düzgünce okuyup, düzgünce yorumlamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Ben yaradan olduğuna inanıyorum, ama bir şeyin yok olduğu değil var olduğu kanıtlanır.