ABD’nin Oregon Hayvanat Bahçesi’nde çalışan veteriner hekimler, her “hastayı”, bir x-ışını makinesinden geçiriyorlar. Hayvanat bahçesi, geçenlerde ABD’deki Cadılar Bayramı’nı erkenden kutlayarak, en hayaletimsi x-ışını görüntülerinden oluşan bir derleme tweet’ledi. Hayvanat bahçesinde çalışan bir veteriner hekim olan Richard Sim ile, her fotoğraftaki doğal yaşam anatomisinin bazı yönleri hakkında konuştuk.
MELLER BUKALEMUNU
“Elleri çok güçlü” diyor Sim. “Genelde bir dalı tuttuklarında, her iki tarafta da iki parmakları olur,” bu görüntüden de görebileceğiniz üzere. Bukalemunlar, kuyruklarını uzatarak dengede duruyorlar; bu yüzden bu küçük adam, kuyruğunu kıvırarak onu mükemmel bir sarmal haline getirdiğine göre epey rahatlamış olmalı.
UÇAN TİLKİ
Bu yarasa iskeletine baktığınızda, bu küçük memelilerin uçmasına olanak sağlayan çok hafif kemikleri ve geriye doğru yönelmiş dizleri görebilirsiniz. Asıl çılgın olan şey ise, röntgenin tepesinde yer alan ince ve eğimli kemikler. Bunlar, yarasanın parmakları. Sim, yarasaların kanat derilerini destekleyen uzun parmaklarının olduğunu söylüyor.
KRALİYET PİTONU
Bir yılanın omuriliği, kafasının arkasından kuyruğunun ucuna kadar gider. Yılanlar ayrıca, vücutlarının tamamı boyunca devam eden kaburga kemiklerine sahip tek canlıdır, diyor Sim. İnce çizgilerin, her iki tarafta da belkemiği sütunundan dışarı doğru kıvrıldığı bu fotoğrafta, kaburga kemiklerini görebilirsiniz.
YENİ DÜNYA KUNDUZU
Kuyruğun, kunduzun vücudunun geri kalanıyla birbirine bağlandığı tabanda yer alan bu geniş kemikler; Sim’in söylediğine göre “harika bir kas bağlantısı” sağlıyor ve kunduzun kuyruğuyla kuvvetli hareketler yapmasına olanak sağlıyor. Yeni Dünya kunduzları, iletişim kurarken (su yüzeyine şaplak atarak, yaklaşan bir tehlikeye karşı diğerlerini uyarıyorlar) veya yüzme esnasında yön değiştirirken genelde kuyruklarını kullanıyorlar.
DEV TUKAN
Sim, kuşların gagasının genelde büyük olmadığını söylüyor. Eğer öyle olsaydı, boynuzgagalar ve tukanlar asla yerden kalkamazdı. Bunun yerine gaganın dış kısmı, insanların tırnaklarını meydana getiren madde olan keratin bir kabuktan oluşuyor ve iç kısmı da, kemiksi bir çekirdek ile beraber hafif ve gözenekli bir dokuyla dolu. Bu tukan gagasında kısa damarlar veya çatlaklar gibi görünen şeyler ise, aslında gagayı bir arada tutan ve iskelet görevi gören keratin parçaları.