2016 yılının sonlarına doğru Facebook kendi uydusunu uzaya fırlatmayı amaçlıyor. Fransız Eutelsat firması tarafından üretilen ve fırlatılan AMOS-6 uydusu sayesinde Sahra Altı Afrika’daki milyonlarca insana internet ulaştırılması planlanıyor. Hâlihazırda bu ülkelerdeki internet kullanımı %2’nin altında. Bu yıl ayrıca Google da Endonezya’da balonla çalışan internet servisinin denemesini yapacak. Endonezya’daki 17.000’den fazla ada ulusal bir altyapının oluşturulması önündeki en önemli engellerden biri.
İnternetin gelişmemiş ülkeler üzerindeki etkisini araştıran, Brookings Institution’dan Joshua Meltzer, “Ulaşılması kolay olan nüfusa zaten ulaşılmış durumda.” diyor. Hücresel kuleler ve sağlam şebekelerin olduğu yerlerde akıllı telefonlar ve internet kafelerin kullanımı oldukça yaygınlaşmış durumda. Meltzer sözlerine şöyle devam ediyor: “Ancak hâlâ internete ulaşamayan 4 milyar insan bulunmakta. Bu insanların çoğunluğu da gelişmekte olan ülkelerde bulunuyor.”
İnternete erişimin önemi kedi fotoğrafları paylaşmaktan çok daha ötede olan bir şey. Bireyler internet sayesinde banka hesabı olmadan transfer işlemleri gerçekleştirebilir, yerel işletmelerse internet sayesinde küresel piyasanın birer oyuncusu haline gelebilirler. Bu nedenlerden dolayı Devlet Departmanı’nın Küresel Bağlanma girişimi bu sene faaliyete geçecek ve internetin 2020 yılından önce 1,5 milyar insana daha ulaşabilmesi için diplomatik baskı araçlarını kullanacak. Bu yılın sonbahar aylarında Mark Zuckerberg’in Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada şu ifadeler yer alıyordu: “İnternet erişimi, insan haklarının gelişimi için önemli bir araçtır.”