Ölümcül Robotlar Geliyor

0

University of California Berkeley’de bir bilgisayar bilimcisi olan Stewart Russell Ağustos ayında kaleme aldığı bir açılış mektubunda “ölümcül otonom silahların” yasaklanması hakkında çağrıda bulunmuştu. Askeri endüstri alanına uzak olan kişiler için Stewart’ın çağrısı erken yapılmış gereksiz bir çağrı gibi algılanabilir; tıpkı Death Star veya Star Trek Phaser silahlarına karşı önlem almak için yapılan çağrılar gibi. Ancak gerçekler başka bir hikaye anlatmakta.

İnsanların savaşları otonomlaştırmak gibi çok eski bir gelenekleri vardır. Kara mayınları aslında birer robot olarak düşünülebilirler, tabii oldukça aptal bir robot. Isı güdümlü füzeler daha akıllı robotlardır ancak çok da değil. Russell’a göre teknolojinin gelişiminde “Bir devam hâli bulunmakta.” ve akıllı teknolojilerin gelişimine düşündüğümüzden çok daha yakınız. “Eğer gerçekten etkili ve güvenilir bir şey üretmek istiyorsanız ve bu bir askerî öncelikse 18 ay içinde seri üretimine geçebileceğiniz bir tür akıllı silah ortaya çıkarabilirsiniz.” Aslında otonom öldürme makineleri hâlihazırda kullanımdalar: Güney Kore yapımı Super aEgis II isimli silah platformu insanları algılayıp öldürebilme kabiliyetine sahip (.50 kalibrelik silahını ateşlemeden önce bir insan operatörden izin istiyor ama bu izin bir gereklilikten çok bir nezaket olarak nitelendirilebilir).

Russell’a göre “otonom silahlar geleceğin Kalaşnikofları olacaklar” ucuzluk ve yeterlilik bakımından. Böylesine bir gelişim ise savaşların seyrini değiştirecek. “Yapay zeka, küçük grupların dünyanın geri kalanı üzerinde yaratabileceği etkiler yüzünden savaşların ölçeğini değiştirecek. Nükleer silahların yarattığı etkiyi çok daha az bir maaliyete ve altyapıya ihtiyaç duyarak yaratabilecekler.” diyor Russell.

Yapay zeka savaşlarının savunucularının ise belli başlı birkaç temel savunma noktası var: İlk olarak, robotların savaşa gitmesi insanların ölümünü azaltacak bir etken. Ancak çoğunluğunu bilim insanlarının oluşturduğu 20.000 imzanın yer aldığı mektupta, eksilerin artılardan çok daha fazla olduğu belirtilmiş. Russell ve diğerleri yasal bir geçici önlem ve biyolojik silahların kullanımını yasaklayan kural gibi uluslararası hukukta yaşanacak bir değişim için oldukça yoğun bir şekilde çalışacaklar. Bu konu hakkındaki toplantılar Birleşmiş Milletler ve Dünya Ekonomik Forumu’nda gerçekleştirilecek. Öldüren yapay zeka ise bir kere kullanıldığında, bundan geri dönüş olmayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz