Hipnoz, Beynin Bilgiyi İşleme Şeklini Değiştiriyor

0
Fotoğraf: Benoit Beaumatin/Unsplash

Normal bir uyanıklık durumunda bilgi, beynimizin içerisindeki çeşitli güzergâhlarla işlenip paylaşılıyor ve bu sayede harici uyarana karşı esnek tepkiler mümkün hale geliyor. Finlandiya’daki Turku Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, hipnoz esnasında beynin farklı bir duruma geçiş yaptığını ve bu sırada tekil beyin bölgelerinin, birbirinden daha bağımsız şekilde davrandığını keşfetmişler.

Turku Üniversitesi Klinik Nörofizyoloji Bölümü’nde çalışan araştırmacı Henry Railo şöyle açıklıyor: “Normal bir uyanıklık durumunda, farklı beyin bölgeleri birbiriyle bilgi paylaşıyor. Fakat hipnoz esnasında bu süreç bir nevi bölünüyor ve çeşitli beyin bölgeleri, artık benzer şekilde eşgüdüm göstermiyor.”

Bulgular, beynin hipnoz sırasında normal bir uyanıklık durumuna göre epey farklı biçimde işlev sergileyebildiğini gösteriyor. Bu ilginç bir durum, çünkü; hipnozun sinirsel işlemleri ne dereceye kadar değiştirdiği yoğun şekilde tartışılıyor. Yeni bulgular ayrıca, telkinlere yatkınlık gibi hipnoza atfedilen deneyim ve davranış değişimlerinin, hangi tip değişim ve mekanizmalar ile açıklanabileceğini de daha iyi anlamaya yardımcı oluyor.

Çalışmada, daha önce üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılan ve hipnotik telkinlere güçlü tepki verdiği gösterilen tek bir kişiye odaklanılmış. Bu kişi hipnoz sırasında, canlı ve kontrollü halüsinasyonlar gibi normal bir uyanıklık durumunda genelde mümkün olmayan olgular yaşayabiliyor.

Psikoloji ve Konuşma-Dil Patolojisi Bölümü’nde araştırmacı olan Jarno Tuominen şöyle açıklıyor: “Elde edilen bulgular, daha geniş bir katılımcı örneğinde tekrarlanmadan önce genelleştirilemese de; hipnoza karşı özellikle güçlü tepki veren bir kişinin sinirsel faaliyetinde ne gibi değişimler gerçekleştiğini gösterdik.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz