Bitkileriniz ofisinizde sizden daha fazla iş yapıyor olabilir.
Araştırmacılar, ev bitkilerinin belirli türlerinin kapalı ortamlardaki hava kirliliğini etkili bir biçimde nasıl ortadan kaldırdığını Philadelphia’da Amerikan Kimya Topluluğunun 252. Ulusal Toplantı&Fuar’ında detaylarıyla açıkladılar.
Bulguları, çok yaygın bir soruna ucuz bir çözüm sunuyor. Kapalı alanlar genellikle aseton, benzen, formaldehit gibi uçucu organik bileşikler (VOC) içerir. VOC çoğunlukla boya, mobilya, kuru temizleme giysileri, yazıcılar ve temizlik malzemelerinde bulunuyor ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu bileşiklerin fazla miktarlarda solunması da baş dönmesine, alerjiye ve astıma yol açabiliyor. Hatta bazı vakalarda, VOC’un merkezi sinir sistemine hasar verdiği ve kanser ile bağlantılı olduğu da belirtilmiş. Pahalı filtre sistemleriyle kirli havanın arıtılması yaygın bir yöntem ancak bu yenilik sayesinde yakında ikinci bir seçenek haline gelebilir.
Beş farklı türde ev bitkisi, kapalı bir bölme içinde yaygın olarak kullanılan sekiz farklı VOC maddesine maruz bırakıldı ve sonuç gerçekten çok etkileyici. Beş bitkinin tümü asetonu absorbe etmeyi başardılar fakat Dracaena çalısı şaşırtıcı derecede kimyasalın %94’ünü çekmeyi başardı. Kullanılan sekiz VOC maddesinden altısını %80 oranında temizleyerek, bu beş bitkiden biri olan bromeliad en yüksek hava filtrasyon kalitesine sahip oldu.
Bu, kuaförler gibi işletmeler için büyük bir fırsat olabilir. Bu işletmelerde çalışanlar genelde tırnak boyası çıkarıcı olarak kullanılan aseton gibi kimyasalların etkilerinden korunmak için maske takarlar. Araştırmacılar, bu bitkilerin ortamdaki aseton seviyesine etkilerini gözlemlemek için birkaç ay sürecek olan bir çalışma yapmayı planlıyorlar.
Yeşil rengi etkisi de çok büyük. Ofisi renklendirip tarzını değiştirmenin verimliliği arttırdığı zaten biliniyor. Bunun yanı sıra bu çevre dostu seçenek, enerji kullanımını azaltarak ciddi oranda birtakım giderlerin azalmasına yardımcı olabilir.
Bu yüzden, şimdi gidip saksı içinde bir bitki alın. Fakat onu sulamayı unutmayın!
Anıl Hüzmeli