Günümüzde gerçekleştirilen pek çok ameliyat, asgari girişimli işlem kullanılarak yapılıyor. Bu işlemlerde ufak bir kesik açılıyor ve küçük kamera ile ameliyat araçları vücuttan geçirilerek tümörler alınıp, hasarlı doku ve organlar onarılıyor. Bu işlem, açık ameliyata göre acıyı azaltıyor ve iyileşme sürelerini kısaltıyor.
Bu şekilde pek çok ameliyat yapılabilse de, cerrahlar bu sürecin önemli bir adımında; iç yaraların ve yırtıkların kapatılmasında zorluklarla karşılaşabiliyorlar.
Şimdiyse Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan ve origamiden ilham alan mühendisler, asgari girişimli ameliyat aletlerinin etrafında katlanabilen ve solunum yolları, bağırsaklar ile diğer dar alanlardan iletilip iç yaraları kapatmak için kullanılabilen bir yara bandı tasarlamışlar. Bant, kuru iken katlanabilir, kağıt benzeri bir tabakayı andırıyor. Islak doku veya organlarla temasa geçtiğinde, kontakt lense benzer şekilde esnek bir jele dönüşüyor ve yara bölgesine yapışabiliyor.
Araştırma takımın bu yeni bandı, mevcut cerrahi yapıştırıcıların aksine bakterilere ve vücut sıvılarına maruz kaldığı zaman kirlenmeye direnç göstermesi için tasarlanmış. Bant, zamanla biyolojik olarak ve güvenli şekilde çözünüp gidiyor. Takımın sonuçları Advanced Materials bülteninde yayımlandı.
Jennifer Chu/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.