İki Yılda Bir Yapılan Aşı, HIV’i Önleyebilir

0
Shutterstock

Yapılan büyük bir deneyde, HIV’i önlemek üzere geliştirilmiş bir aşının, normalde aynı amaçla alınan ve reçeteyle verilen bir haptan daha iyi olduğu bulunmuş.

Enjekte edilebilen ve iki ayda bir alınan bu ilaç, her gün alınması gereken haplarla karşılaştırıldığında HIV koruması için “yeni ve cazip bir seçenek” sunabilir.

Şu an piyasada bulunan iki HIV önleme hapını tek bir ilaç şirketi üretiyor. Haplar, temas öncesi profilaksi (PrEP) olarak bilinen bir şey sunuyor; yani bir kişi HIV’e maruz kalacaksa, enfeksiyonu önlemek için bunu alıyor. Fakat ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri’ne göre, kandaki ilaç seviyelerinin virüsü önleyecek kadar yüksek tutulması için PrEP haplarının her gün alınması gerekiyor. PrEP haplarını günlük şekilde almak, HIV kapma ihtimalini yaklaşık %99 azaltabiliyor; fakat bu ihtimal sadece, ilaç günlük alındığı zaman geçerli.

The New York Times gazetesine göre ilaçlar aynı zamanda pahalı olduğundan, özellikle fakir ülkelerde PrEP’in kullanımı sınırlı olabiliyor. Sigorta olmadan, iki haptan birinin 30 gün kullanılması 1.600 ila 2.000 olara mal olabilir. Fakat PBS NewsHour‘un aktardığına göre, bazı insanlar ABD’de ilaçları ücretsiz veya indirimli almaya hak kazanıyor.

Ancak yakında insanlar, kendilerini HIV’den korumak için enjekte edilebilen yeni bir ilacı tercih edebilir. Times gazetesinin aktardığına göre; yapılan geniş bir klinik deneme, HIV enfeksiyonunu gerçek dünya şartlarında önleme konusunda, yeni ilacın piyasadaki ilaçtan yaklaşık %66 daha etkili olduğunu gösteriyor. The New York Times gazetesinin aktardığına göre Harvard Üniversitesi’nde bir araştırmacı olan Dr. Rochelle Walenski, AIDS 2020 sanal konferansında sunulan bulguları “devrimsel” olarak niteliyor.

Nicoletta Lanese/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz