İklim Değişikliği Amerika’nın Tarımını Tehdit Ediyor

0

İklim değişikliğinin çikolata ve kahve gibi dış kaynaklı ürünler üzerindeki yok edici etkisinden şikayet ediyor olabilirsiniz fakat Nature Communications adlı dergide yayınlanan çalışmaya göre daha kötü haberler bizleri bekliyor. Yapılan çalışmaya göre iklim değişikliği sadece kahve ve çikolata gibi ürünleri değil, domestik ambar ürünlerini (buğday, mısır, soya fasulyesi) de kötü etkilemeye başlayacak. 30 santigrat dereceyi aşan her gün, verimleri daha da düşecek.  Araştırmaya göre, mısır ve soya fasulyesinin bu sıcaklıklarda geçirdiği her gün verimlerinde yüzde 6 düşüş olacak.

Ortabatıda sıcaklıklar artıyor. – Dikey eksen Fahrenheit cinsinden sıcaklığın ortalamadan farkını, yatay eksen yılı gösteriyor. ABD’nin ortabatı eyaletlerinin yıllık ortalama sıcaklıklarının (kırmızı çizgi) trendi artıyor.

Araştırmacılar tarımsal üretim verilerini incelemek için fizik, kimya ve biyoloji gibi bilim dallarını içeren bir bilgisayar hasat modeli kullandılar. Potsdam Enstitüsü’nde yapılan bu araştırmanın başındaki Bernhard Schauberger, “İlk olarak önceki yılların üretimlerini simülasyona koyduk ve haberci üretim verileriyle aynı cevabı veriyor mu diye kontrol ettik.” dedi. Veriler aynı cevabı verince, yani uyuşunca, bu modeli kullanarak farklı iklim senaryolarında durumun ne olduğuna baktılar.

“Örneğin 26-27 derecelik sıcaklıklar mısır için çok faydalı, bu onun için en uygun sıcaklık. Fakat sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkmaya başladığında mısır üretiminin negatif yönde etkilendiği görülüyor.” diyor Schauberger.

Bu araştırma başka araştırmalarla da tutumlu. Araştırma gösteriyor ki, artan sıcaklıklar daha yüksek üretim sağlıyor, ama belirli bir sıcaklık değerinin üzerinde bu üretim çökmeye başlıyor.

Schauberger’in araştırması bir kurtarıcı çözüm buldu: Sulama.

“Bu kullandığımız hasat modellerine sulama faktörünü eklediğimiz zaman yüksek sıcaklıklarda üretimdeki bu düşüş yaşanmıyor.” diyor Schauberger. Aslında, sulama kullanılan alanlarda yapılan çalışmalara göre sulamaya bağlı bölgelerde (örneğin Batı ABD) yükselen sıcaklıklarda üretimde düşüş yaşanmıyor.

Tabii ki bu düşüşün yaşanmaması o toprakların sulanması için yeteri kadar su olmasına bağlı. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Ekonomisi Araştırma Servisi Departmanı’na göre, çoğunlukla sulamasız alanlarda şu anda, Midwest bölgesi ABD’nin %65 mısır ve soya fasulyesi üretimini yapıyor. Bölgesel iklim modellerine göre, ilkbaharda bu bölgelerde daha çok yağış olacak ve tabii ki sıcaklıkların en yüksek olduğu yaz döneminde ise daha az yağış gözlenecek.

“Yaz dönemi yıllık hasatları büyüttüğümüz için yağış düzenindeki herhangi bir değişiklik tahıl üretimini etkileyecek.” diyor Jerry Hatfield. Hatfield bu araştırmada görevli değil, fakat kendisi ABD Tarım Bakanlığı’nın Tarım ve Çevre Ulusal Laboratuvarı’nın müdürü.

Bölgenin yeraltı suları kullanımla beraber tükenmek üzere. Wyoming’den başlayarak Nebraska üzerinden New Mexico ve Teksas’a kadar uzanan Ogalala yeraltı suları, bazı güneydoğu kasabalarında neredeyse tükenmiş durumda. Benzer olarak, Iowa’yı (ABD’de en çok mısır ve soya üretiminin yapıldığı eyalet) besleyen Jordan yeraltı suları da aynı şekilde kurumak üzere.

“Uzun dönemde, yükselen sıcaklıklar üretimi düşürecek,” diyor Hartfield. Bu açık olarak bu ürünleri tüketen Amerikalılar için iyiye işaret değil, fakat aynı zamanda bu tüm dünyadaki insanlar için de geçerli. ABD, %50 oranında soya ve buğdayını diğer ülkelere ihraç ediyor.


Çeviren: Yiğit Köksal

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz