Isınan su ve artan karbondioksit bir nüfus patlamasına sebep oldu.
Sayısız türün baş belası olan iklim değişikliği, dişi algleri cezbeden bir uzantı vererek erkek algleri ihya etti ve bir nüfus patlamasına neden oldu.
Kabuklu deniz canlıları ailesinin karides benzeri, küçük bir üyesi olan Cymadusa Pemptos Avustralya’nın güney kıyılarında yaşar; kayalıklar ve bitkiler üzerindeki çim algleri ile beslenir. Normalde iklim birçok türün üreme yetisi üzerinde majör baskı yaratır. Ama Adelaide Üniversitesi’ndeki bilim insanları bunun tersinin geçerli olduğu türler var mıdır diye merak ettiler: Acaba iklim değişikliği nüfus artışı da yapabilir mi? Bir su teknesi içinde Cymadusa Pemptos’un yaşam alanının benzeri bir ortam yarattılar ve yavaşça ısıyı artırdılar, ortama karbondioksit verdiler. Sonuç? Birkaç ay içerisinde sayıları 20 kat arttı, başka deyişle bu süre içinde 2 ya da 3 jenerasyon arttılar. Sebep? Karbondioksit oranının ve sıcaklığının artması su teknesindeki alglerin çoğalmasını tetiklemiştir. Bu kabuklular daha çok tıkınmakla ve büyümekle meşgul oldular. Adelaide Üniversitesi’nde profesör adayı ve sonuçları Nature’de basılan bu çalışmanın araştırma görevlilerinden olan Katherine Heldt “Değişen iklimimizde olan şey, erkeklerin beden ölçülerinin ve kıskaçlarının büyümesiydi.” dedi.
Tıpkı başkan adaylarında olduğu gibi, büyük ya da küçük el bir yengeç hakkında çok şey söyler. Dişiler büyük olanların cazibesine kapılırlar. Büyük kıskaçlar aynı zamanda erkekler için oyun alanını belirler; çünkü her erkek, dişilere kur yapmakta olan rakipleri ile yaklaşık olarak aynı boyda kıskaca sahiptir ve bu yüzden daha çok dişi çiftleşmek ister. Netice olarak da hamile dişilerin sayısı artar.
Heldt şaşırtıcı bir şekilde dişilerin yüzde 80’inin ürediğini bulmuştur, normalde bu rakam sadece yüzde 30 civarında olur. İlginç bir şekilde dişilerdeki kıskaç boyutlarında bir değişiklik olmamıştır. Heldt dişilerin fazladan yediklerinden aldıkları ilave enerji ile daha üretken bir üreme sistemi oluşturduklarını iddia etmiştir: “Daha önceki çalışmalarımızdan biliyoruz ki erkekler ve dişiler kaynaklarını farklı yatırımlar ile değerlendirebilirler. Bu çalışma ile öğrendiğimiz bir diğer şey dişilerin değişen iklim koşullarında yumurta üretimini katlayarak artırdıklarıdır, böylece de bu üreyebilen ürünlerini optimize ederler.”
Bu, yengeçler için iyi haberdir ve çevre için de bir kazanç olabilir. Avustralya’nın varek ormanları gibi değerli ekosistemler yükselen sıcaklıklar ve karbondioksit oranı ile sayıları artan işgalci algler nedeniyle tehdit altındadır, ama şimdi bu tehdidi bitirecek aç ağızlar mevcuttur. Bilim insanları bütün bunların Cymadusa Pemptos’un ekosistemindeki diğer canlıları nasıl etkileyeceğinden emin olmasalar da iklim değişikliğinin bazı türlere yardım edeceği konusunda iyimserler.
Çeviren: Ahmet Barış Ay