Küresel ısınmadaki tehlikeli eşik, muhtemelen 2027 ve 2042 yılları arasında aşılacak. Bu aralık, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2020 ile 2052 arasındaki tahmininden çok daha dar bir dönemi kapsıyor. McGill Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların Climate Dynamics bülteninde yayımlanan çalışması, Dünya’nın sıcaklığını yansıtmanın yeni ve daha kesin bir yöntemini sunuyor. Tarihi verilere dayanan model, önceki yaklaşımlarla kıyaslandığında belirsizlikleri önemli oranda azaltıyor.
Bilim insanları, onlarca yıldır iklim modelleri kullanarak küresel ısınmanın geleceğine yönelik yansıtımlar yapıyor. Bu modeller, Dünya’nın iklimini ve nasıl değişebileceğini anlamada önemli bir paya sahip. Peki ne kadar isabetliler?
Belirsizlikle mücadele
Atmosfer, okyanuslar, buzullar, karasal yüzey ve Güneş gibi karşılıklı şekilde etkileşerek Dünya’nın iklimini etkileyen farklı etmenlerin matematiksel canlandırmalarına iklim modelleri deniyor. Bu modeller Dünya’daki sistemlere yönelik eldeki en iyi bilgilere dayalı olsa da, geleceği tahmin etmek söz konusu olduğunda bazı belirsizlikler yaşanıyor.
Çalışmanın eş yazarı ve Mcgill Üniversitesi Atmosfer ve Okyanus Bilimleri Bölümü’nde profesör olan Bruno Tremblay şöyle söylüyor: “İklim şüphecileri, küresel ısınma yansıtımlarının kusurlu süperbilgisayar modellerine dayandığı için güvenilmez olduğunu öne sürmüştü. Bu eleştiriler yersiz olsa da, gelecekteki ısınmaların tahmininde bağımsız ve farklı yaklaşım ihtiyaçlarının altını çiziyor.”
Genel sıcaklık yansıtımlarında bulunan geniş aralıklar, şimdiye dek farklı hafifletme senaryolarının sonuçlarını belirlemeyi zorlaştırmış. Örneğin atmosferdeki CO2 yoğunlukları iki katına çıktıysa, Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli (IPCC)’nin kullandığı Genel Dolaşım Modelleri (GCM) 1,9 ila 4,5 C arasında çok muhtemel bir ortalama küresel sıcaklık artışı olacağını tahmin ediyor; bir uçta ılımlı iklim değişimlerini, diğer uçta da felaketvari değişimleri kapsayan çok büyük bir aralık bu…
Çalışmanın ortak yazarı Raphael Hebert şöyle söylüyor: “Dünya’daki sıcaklıkları yansıtmaya yönelik yeni yaklaşımımız, GCM’lerin hatalı şekilde yakaladığı kuramsal ilişkiler yerine tarihi iklim verilerine dayanıyor. Bu yaklaşım, iklimin hassaslığı ve kararsızlığının az sayıda varsayım ile doğrudan gözlemler yoluyla tahmin edilmesini sağlıyor.”
Araştırmacılar elde edilen sonuçları analiz ederek, tehlikeli ısınma (+1,5C) eşiğinin muhtemelen 2027 ile 2042 arasında aşılacağını bulmuşlar.
McGill Üniversitesi. Ç: O.