Evrenin büyüleyici özelliklerinden biri de, şekillerin ve desenlerin devasa derecede farklı bağlamlarda bulunabiliyor olması: İnsanlardaki kulak salyangozunda görülebilen Altın Oran’ın sarmal bir galaksinin şeklinde ortaya çıkması, damarların fraktal geometrisinin ise yıldırımın kollarında görülebilmesi gibi…
Bir astrofizikçi ve bir beyin cerrahı, yaptıkları yeni ve öncü bir çalışmada işi daha da ilginç hale getiriyor ve nicel analizler yürüterek, doğadaki en karmaşık sistemlerin ikisini karşılaştırıyorlar: İnsan beynindeki sinir ağları ile evrendeki kozmik galaksi ağını.
Aslında bu, o kadar da acayip bir karşılaştırma sayılmaz. İnternette ara sıra paylaşılan, bir insan nöronu ile sanal bir galaksi kümesini yan yana gösteren görüntüyü görmüş olabilirsiniz. O görüntüde, bu iki yapı şaşırtıcı derecede benzer duruyor.
Fakat insan beyninde (ve evrende) görünenden daha fazlası var.
Bu yüzden İtalya’daki Bologna Üniversitesi’nde çalışan astrofizikçi Franco Vazza ve İtalya’daki Verona Üniversitesi’nde çalışan beyin cerrahı Alberto Feletti, son birkaç yıllarını söz konusu benzerliklerin daha derin olup olmadığını belirleyerek geçirmişler.
Bu iki yapı tipi, boyut olarak 27 büyüklük mertebesinde (milyar kere milyar kere milyar) farklılık gösteriyor. Fakat takımın elde ettiği sonuçlara göre evrenin ve beynin yapısına yön veren fiziksel süreçler son derece farklı olsa da, benzer seviyede karmaşıklık ve kendi kendini organize etmeyle sonuçlanabiliyorlar.
Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.
Ya her beyin ayrı bir evren ve her evren de ayrı bir beyin ise.