Bilim insanları, insan kromozomunun kütlesini ilk defa hassas şekilde ölçmeyi başarmış.
Araştırmaya göre kromozomlar 242 pikogram ağırlığında.
İngiltere’nin ulusal elektron hızlandırıcı bilim tesisi Elmas Işık Kaynağı’nda yer alan güçlü bir X-ışını kaynağını kullanan fizikçiler, insan hücrelerindeki 46 kromozomun hepsinin kütlesini tek tek belirlemeyi başarmışlar.
Kütlelerin, tahmin edilenden önemli miktarda yüksek olduğu keşfedilmiş (orada bulunan DNA’dan yaklaşık 20 kat daha fazla). Araştırmacıların ileri sürdüğü üzere bu durum, kromozomların içerisinde henüz bilmediğimiz diğer öğelerin meydana getirdiği ilave kütleyi yansıtıyor.
College London Üniversitesi’nde çalışan biyofizikçi Ian Robinson, “DNA’nın kütlesini İnsan Genomu Projesi’nden biliyoruz fakat bu DNA’nın da yer aldığı kromozomların kütlesini ilk defa hassas şekilde ölçebildik” diyor.
“Ölçümlerimiz, hücrelerimizin her birinde yer alan 46 kromozomun 242 pikogram (bir gramın trilyonda biri) tuttuğunu ileri sürüyor. Beklediğimizden daha yüksek olan bu miktar, (tekrar ölçülmesi halinde) kromozomlarda açıklanmamış bir kütleye işaret ediyor.”
Kromozomlar, yaşayan canlıların hücre çekirdeğinde bulunabilen iplik benzeri küçük DNA paketleri. Her kromozom bir DNA molekülü içeriyor. Bu molekül de, söz konusu canlının gelişimi ve yaşamı için gereken genetik talimatları barındırıyor.
İnsanlarda 23 çift kromozom bulunuyor. Bunların 22 tanesi çift otozom kromozomu, bir tanesi de çift cinsiyet kromozomu.
Kromozomlar, DNA’nın içeriden çözülmesini önlüyor ve hücre çoğalma sürecinde yapısını korumasına yardımcı oluyor.
Kromozomlar ilk olarak 19’ncu yüzyılda keşfedilmiş. Bilim insanları, o zamandan beri kromozomların yaşayan canlıları işlevsel tutmadaki rolü hakkında çok şey öğrenmiş. Fakat halen anlamadığımız birçok şey bulunuyor. Chromosome Research bülteninde yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, ağır X-ışını pikografı şeklinde adlandırılan bir yöntemle kromozomların içine bakmışlar.
David Nield/ScienceAlert. Ç: O.