İnsanların Bitki Yaşamında Oluşturduğu Etki Ortaya Çıktı

0
Fotoğraf: Dongtek O/Unsplash

Araştırmacılar, insanların Dünya’nın biyoçeşitliliği üzerindeki etkisine yeni bir ışık tutuyor. Elde edilen bulgular, ekosistemin bitki yaşamındaki değişim hızının, insan yerleşimlerini takip eden yıllarda önemli oranda arttığını ve en çarpıcı değişimlerin, son 1500 yılda yerleşilen bölgelerde meydana geldiğini ileri sürüyor.

Uluslararası bir araştırma takımı, 27 adadaki tortulardan çıkarılan ve 5000 yıl kadar geriye giden fosil polenleri incelemiş. Fosilleri analiz eden araştırmacılar, her bir adanın bitki örtüsünün bileşimine ve bu bitki örtüsünün en eski polen örneklerinden, en yeni örneklere kadar nasıl değiştiğine yönelik bilgi toplamışlar.

Araştırmaya İngiltere Southampton Üniversitesi Paleoçevre Bilimi Bölümü’nde okutman olan Dr. Sandra Nogue, Almanya’daki Bayreuth Üniversitesi ile Norveç’deki Bergen Üniversitesi’nde profesör olan Manuel Steinbauer liderlik etmiş. Doktora öğrencisi Dr. Alvaro Castilla-Beltran ise Southampton Üniversitesi’nde çalışan takımın bir üyesi.

Dr Nogue şöyle aktarıyor: “Adalar, büyük bir bölümü son 3000 yılda; iklimlerin günümüz koşullarına benzer olduğu sıralarda yerleşen insanların etkisinin ölçülmesinde ideal bir ortam sağlıyor. Yerleşimcilerin bir adaya ne zaman ulaştığının bilinmesi, bilim insanlarının adanın ekosistem bileşiminin önceki ve sonraki yıllarda nasıl değiştiğini inceleyebileceği anlamına geliyor.”

Science bülteninde yayımlanan sonuçlar, insanlar geldiği zaman bitki örtülerinin ortalama 11 kat hızla değiştiği 24 adada istikrarlı bir kalıp olduğunu gösteriyor. En hızlı değişimler, yerleşimlerin en yeni olduğu adalarda meydana gelmiş; ilk yerleşimlerin 16’ncı yüzyılda yapıldığı Galapagos Adaları gibi. Fiji ve Yeni Kaledonya gibi insanların 1500 yıldan önce ulaştığı adalarda ise daha yavaş bir değişim hızı görülmüş.

Southampton Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz