İnsanların İkinci Bir Bağışıklık Sistemi Var ve Bu Flört Yaşamınızı Berbat Edebilir

0

Bu… tuhaf bir şey.

Yeni araştırmanın gösterdiğine göre, davranışsal bağışıklık sistemi adı verilen bir şeyin faaliyete geçmesi, flörtleşmeyi zehir ediyor.

Evrimsel psikologlar yaklaşık on yıl önce, insanların hastalıklara karşı davranışsal bağışıklık sistemi veya BIS adı verilen bir ilk savunma hattı evrimleştirdiğini öne sürmüşlerdi.

Kuramın söylediğine göre, ister doğru olsun ister yanlış, bir hastalık tehdidi algılanınca bu sistem kendiliğinden faaliyete geçiyor.

Mikroorganizmaları çıplak gözle göremiyoruz ancak buna rağmen, patojenler gerçekten mevcut olsa da olmasa da veya sağlık açısından gerçekten tehdit sunsa da sunmasa da, patojenlerin muhtemelen var olduğunu hissettiren işaretleri (öksürükler, hoş olmayan kokular veya derideki yaralar gibi) tanıyabiliyoruz.

Bilim insanları BIS’in faaliyete geçmesinin, hastalığı akla getiren yüzeysel işaretler sergileyen insanlara yönelik önyargılı ve sakıngan tutum ve davranışlara yol açtığını öne sürmüşlerdi.

Peki bu durum, birbiriyle yarışan iki ihtiyacın karşı karşıya geldiği flört yaşamlarımızı nasıl etkiliyor? (Örneğin, bir eş bulmanın muhtemel faydalarına karşılık kendini hastalıktan koruma ihtiyacı gibi.)

McGill Üniversitesindeki bilim insanları bu sorunun cevabını bulmaya koyuldular ve hem hızlı tanışma etkinliklerinde, hem de deneysel çevrimiçi flörtleşmede genç, bekar ve heteroseksüel insanlarda BIS’in faaliyete geçmesini incelediler.

Sonuçlar tatmin ediciydi. Ayrıca çok da sevindirici değillerdi.

McGill Üniversitesinde psikoloji doktorası yapan ve çalışmanın birinci yazarı olan Natsumi Sawada şöyle söylüyor: “Davranışsal bağışıklık sistemi faaliyete geçtiği zaman, bunun akranlarımızla sosyal şekilde iletişim kurma dürtümüzü frenliyor göründüğünü keşfettik”

“İnsanların genelde iletişim kurmak için motive olduğu gerçek hayat koşullarında, durumun böyle olmasını beklemiyorduk. Sonuçlar, birbirimiz hakkında bilinçli veya bilinçsiz şekilde nasıl düşündüğümüzün ve hissettiğimizin haricinde, diğer insanlarla iletişim kurma şeklimizi etkileyebilecek bir hastalık korkusu gibi, bilinçli olarak farkında olmayabileceğimiz ilave etmenlerin bulunduğunu öne sürüyor.”

Bulgular Personality and Social Psychology Bulletin bülteninde yayınlandı.

 

 

 

 

Futurity

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz