İki ayak üzerinde yürüme kabiliyetinin kazanılması, insan evriminde belirleyici bir adım olarak görülüyor. Fakat fosil kalıntılarının olmaması sebebiyle, bu kazanımın şekil ve tarihi üzerinde fikir birliği bulunmuyor. Şimdiyse Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) ve Poitiers Üniversitesinde çalışan bilim insanları ile onların Çad’lı ortakları, günümüzde insanların belirlenen en eski temsilcisi olan Sahelanthropus tchadensis‘e ait üç uzuv kemiğini incelemişler. İki gün önce Nature bülteninde yayımlanan çalışma, iki ayak üzerinde yürüyebilme kabiliyetinin, insanlık tarihinin ağaçlarda hâlâ dört uzuvla hareket etme kabiliyetiyle ilişkilendirilen çok erken bir döneminde kazanıldığı fikrini pekiştiriyor.
7 milyon yıllık Sahelanthropus tchadensis, insanlığı temsil eden en eski tür şeklinde görülüyor. Türün tanımlanması, 2001 yılında Franko-Çad Paleoantropolojik Görevi’yle (MPFT) Çad’daki Djurab Çölü’nde yer alan Toros-Menalla bölgesinde birkaç bireye ait kalıntının keşfedilmesine uzanıyor. Bu kalıntılar arasında çok iyi muhafaza olan bir kafatası da bulunuyor. Bu kafatası ve özellikle de bel kemiğinin giriş yaptığı artkafa boşluğunun yönü ile öndeki konumu, iki ayak üzerinde hareket etme şekil ve kabiliyetini gösteriyor.
Toumaï lakabı takılan kafatasına ve halihazırda yayımlanan çene ve diş parçalarına ek olarak, Toros-Menalla 266 (TM 266) bölgesinde iki önkol kemiği ve bir uyluk kemiği de bulunmuş. Bu kemikler de Sahelanthropus‘a atfedilmiş çünkü bölgede başka hiçbir büyük primat bulunmamış. Ancak bunların kafatası ile aynı bireye ait olup olmadığını bilmek mümkün değil.
Kaynak: Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.